Australië weigert nieuwe steenkoolmijn om klimaatgevolgen

Een Australische rechtbank heeft toestemming voor een nieuwe open steenkoolmijn geweigerd vanwege de uitstoot van broeikasgassen. Het is voor het eerst dat een nieuwe kolenmijn in Australië, de grootste steenkoolexporteur ter wereld, is tegengehouden om klimaatredenen.

Mijnbouwbedrijf Gloucester Resources deed een beroep op de New South Wales Land and Environment Court, nadat de overheid eerder al had besloten een steenkoolmijn bij de stad Gloucester in Hunter Valley te weigeren, melden Australische media.

Uitstoot

De Australische Onafhankelijke Planningscommissie, een overheidsinstantie in New South Wales weigerde het nieuwe project al in december 2017. Het mijnbouwbedrijf stapte daarop naar de rechter.

Die constateert nu niet alleen dat het project geen doorgang kan vinden vanwege de overlast voor de lokale bevolking, maar ook vanwege “de uitstoot van broeikasgassen en het product dat de wereldwijde concentratie van broeikasgassen doet groeien, in een tijd waarin het, om te voldoen aan algemeen overeengekomen klimaatdoelen, dringend nodig is de uitstoot snel terug te dringen.”Het mijnbouwproject zou “op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment” gepland zijn.

Hernieuwbare energie

Groundswell Cloucester, de actiegroep tegen de mijn, zegt in een verklaring erg blij te zijn met de uitspraak. “Klimaatverandering is een grote bedreiging voor onze regio’s, water, gezondheid en de planeet. Er moeten geen nieuwe kolenmijnen of uitbreidingen meer komen en de plaatselijke en landelijke overheden moeten zo snel mogelijk de transitie naar hernieuwbare energie inzetten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten