Gentse hogescholen reiken hand naar beleidsmakers in klimaatproblematiek

De directeurs van de twee grootste Gentse hogescholen, Arteveldehogeschool en HOGENT, roepen hun studenten en lectoren op deel te nemen aan de klimaatmars in Gent op zondag 24 februari. “Niet alleen om te tonen dat we de klimaatproblematiek au sérieux nemen en dat actie hoognodig is maar ook om aan de beleidsmakers te tonen dat we bijdragen aan oplossingen”, aldus algemeen directeur van Arteveldehogeschool Tomas Legrand. “Belangrijk hierbij is dat we dit samen doen met het werkveld, de burgers en andere stakeholders”, vult Koen Goethals algemeen directeur van HOGENT aan.

“Wij leiden de mensen op die in de komende jaren de klimaatproblematiek moeten aanpakken”, verduidelijkt Tomas Legrand. “Daarom is duurzaamheid een rode draad door alle opleidingen. Niet alleen in de vaktechnische kennis, maar ook in de vaardigheden die we de studenten aanreiken. We brengen onze studenten een duurzaamheidsreflex bij met niet alleen aandacht voor ecologie, maar ook voor sociale en economische duurzaamheid.”

Duurzaamheid komt niet alleen aan bod in de les, maar ook daarbuiten. “Wij sporen studenten ook aan om zelf aan de slag te gaan rond duurzaamheid”, vervolgt Tomas Legrand. “Op 27 maart organiseert de studentenvereniging “’t Bos In” bijvoorbeeld het klimaatevent Eco Loco op campus Kantienberg, met optredens, sprekers, een ecomarkt … Uiteraard zorgen wij voor een financiële duw in de rug om soortgelijke acties mogelijk te maken.”

“De klimaatproblematiek kan alleen met een multidisciplinaire benadering worden aangepakt en daar zijn wij als hogescholen sterk in”, vervolgt Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT. “Onze studenten worden uitgedaagd en geschoold om problemen op een multidisciplinaire manier aan te pakken en zijn daarvoor gewapend met een open blik en een duurzaamheidsreflex. Ook het onderzoek aan de hogescholen kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak en vormt een link tussen de universiteiten en het werkveld, waar we kennis toetsen aan de realiteit en zorgen voor concrete realisaties.”

Zo voert HOGENT op dit moment een onderzoek naar het gebruik van bermmaaisel voor het maken van biocomposieten. “Samen met verschillende Europese partners onderzoeken we hoe we van bermmaaisel een grondstof in plaats van een afvalstof kunnen maken om zo een nieuwe, grondgebonden circulaire economie te stimuleren”, geeft Koen Goethals als voorbeeld. “Belangrijk bij onze aanpak is dat we dit als hogescholen in samenwerking met burgers, het werkveld, de stad, en andere belangrijke stakeholders doen“ gaat hij verder. “Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld samen met de studenten, personeel, de buurt en lokale bedrijven een groene omgeving rondom onze gebouwen op de campus Schoonmeersen. Dit wordt niet alleen een groen eiland in een stedelijke omgeving en een schuiloord voor fauna en flora maar het vermindert ook de hittestress in de (grijze) stationsbuurt.”

Beide algemeen directeurs gaan er prat op dat hun studenten en medewerkers alles in huis hebben om bij te dragen aan oplossingen voor de klimaatproblematiek én dat ze dat ook willen. Om dit te ondersteunen roepen ze alle studenten en medewerkers op om massaal aanwezig te zijn op de klimaatmars in Gent. “Ja, het is tijd voor actie. Maar tegelijkertijd willen we ook een krachtig signaal geven aan de beleidsmakers dat ze op ons en onze studenten kunnen rekenen”, zijn beide directeurs het met elkaar eens.

Klimaatmars op zondag 24 februari aan de trappen op het Sint-Pietersplein, vertrek om 15.00 uur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten