Afschaffing leeftijdsgrens bloeddonoren: Rode Kruis verwacht 15.000 extra donaties

Wie ouder is dan 71 mag vanaf nu bloed, plasma of bloedplaatjes blijven geven. Tot gisteren liet de wet dit niet toe. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block schaft de maximumleeftijd voor donoren af, al zijn er nog wel enkele voorwaarden waaraan donoren moeten voldoen. Rode Kruis-Vlaanderen is tevreden met de wetswijziging.

De maximumleeftijd om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven is historisch gegroeid in ons land, maar er is geen wetenschappelijke basis om die grens te blijven hanteren. Tot nu toe mocht je donor worden tot je 66e en donor blijven tot de dag vóór je 71e verjaardag, op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden was. Dat betekent dat de komende vijf jaar 8.000 gekende donoren zouden moeten stoppen met doneren. Maar daar brengt minister De Block nu verandering in. Met de nieuwe regelgeving valt de maximum leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 werd, mag blijven doneren – op voorwaarde dat hij voor het eerst bloed gaf voor zijn 66e verjaardag en de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

“De donorarts van Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand mag en kan doneren,” vertelt minister Maggie De Block. “De individuele gezondheidstoestand van de donor is essentieel om te bepalen of hij/zij in staat is om op een veilige manier bloed, plasma of bloedplaatjes te geven. ”

Rode Kruis-Vlaanderen reageert tevreden

“Dankzij de afschaffing van de maximumleeftijd worden 15.000 extra donaties op jaarbasis verwacht”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Vaak gaat dit over zeer trouwe donoren die jaarlijks meerdere keren bloed geven.”

Goed nieuws voor Pierre (71) uit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart. De man gaf al bloed sinds 1975, maar moest daar omwille van de huidige regelgeving dit jaar mee stoppen: ”Ik deed dat echt graag en zag het als een positief gebaar waarmee ik anderen kon helpen”, aldus Pierre. Hij gaf ondertussen al 127 keer bloed, in totaal goed voor zo’n 57 liter. Pierre is dan ook tevreden dat hij vanaf dit najaar opnieuw mag doneren.

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada is deze leeftijdgrens al langer opgeheven. In Canada is trouwens ongeveer 1,5% van de donaties afkomstig van donoren die ouder zijn dan 70. In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren – dus mensen die ooit al bloed gaven – in ons land al eens opgetrokken van 66 tot 71. Deze wetswijziging zorgde toen jaarlijks voor meer dan 20.000 extra donaties.

Plasma doneren? Eerst een bloedgift is niet langer nodig.

Bovendien schaft de nieuwe bloedwet ook de verplichte eerste bloeddonatie vóór een plasmagift af. Dat maakt dat potentiële plasmadonoren die nu bijvoorbeeld een ijzertekort of een te laag hemoglobinegehalte hebben, toch plasma mogen geven. Ook dat zorgt weer voor extra mogelijke donoren.Tess (21) uit Antwerpen is tevreden: haar ijzertekort belette haar tot nu toe om plasmadonor te worden, maar ondertussen is haar eerste plasma-afspraak geboekt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten