Britten herzien hun afvalsysteem

De Britse minister van Milieu Michael Gove publiceerde vier consultatiepapers over het afvalsysteem van zijn land. Plastic verpakking moet sterk inbinden en de circulaire economie wil hij omarmen.

In december was er de lancering van de beleidspaper Resources and waste strategy for England, nu start milieuminister Michael Gove met consultaties om het afvalsysteem compleet te herzien, plastic verpakking te verminderen en de circulaire economie te omarmen.

Plastictaks

Verpakkingsproducenten zouden mogelijk verantwoordelijk worden voor de volledige kost van het afval dat zij produceren. Verder zal er draagvlak worden gezocht voor meer recyclage op het niveau van de gezinnen en een systeem voor teruggave van plastic flessen en blikjes.

Gove wil ook de mogelijkheid bekijken om vanaf april 2022 een “nooit eerder geziene” taks te kunnen heffen op plastic verpakking die niet voldoet aan de minimumvereiste van 30 procent gerecycleerd materiaal. Dat moet de moeilijkheid wegwerken waar producenten vandaag vaak voorstaan: het gebruik van nieuw geproduceerd plastic is nog steeds goedkoper, ondanks de grote impact op het milieu.

Leiderspositie

Michael Gove verklaarde dat zijn regering wereldwijd een leiderspositie ambieert op vlak van efficiënt grondstoffengebruik en niet langer een “wegwerpmaatschappij” wil zijn.

Volgens een financiële analyse zullen deze veranderingen voor de economie van Groot-Brittannië een netto opbrengst opleveren die in de miljoenen zal lopen.

Marcus Gover, de ceo van de Britse milieuactiegroep WRAP, is opgetogen over de consultaties en hoopt dat “zij de komende consultatieperiode van twaalf weken kunnen bijdragen aan het debat zodat de uitkomst ambitieuze beleidsmaatregelen zijn die in praktijk kunnen worden omgezet.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten