Voedingsmiddelen met biolabel maken je gelukkiger

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer ze een biolabel dragen, dan wanneer ze geen biolabel dragen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Gent in het wetenschappelijke vaktijdschrift Food Research International.

De onderzoekers lieten meer dan 150 personen proeven van yoghurt, fruitsap en chips. De testpersonen kregen telkens 2 versies van precies hetzelfde biologische product voorgeschoteld: één met biolabel, en één zonder.

Lekkerder, gelukkiger en gezonder

Op de vraag hoe lekker de testpersonen de producten vonden, scoorden de producten met het biolabel steevast hoger, met name 6 tot 10%, afhankelijk van het product. Volgens de testpersonen hadden de producten met biolabel meer smaak en aroma.

De testpersonen verklaarden ook dat ze meer positieve gevoelens ervaarden bij het consumeren van de producten met een biolabel. Zo gaven ze aan dat ze zich gelukkiger voelden wanneer ze de yoghurt of chips met een biologisch label hadden gegeten. 

Bovendien denken consumenten dat producten met een biolabel gezonder zijn dan die zonder biolabel. Ze schatten het aantal kilocalorieën van producten voorzien met een biolabel gemiddeld zo’n 15% lager in.

“Dat is een aandachtspunt voor beleidsmakers”, merkt onderzoeker Joachim Schouteten op. “Producten met biolabel zijn niet noodzakelijk gezonder. We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden.”

“Een onterechte gezondheidsperceptie kan leiden tot overconsumptie”, vult professor Hendrik Slabbinck aan. “Dat heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes.”

Meer betalen

Wanneer een product een biolabel heeft, willen consumenten er ook graag tot 30% meer voor betalen.

Professor Hendrik Slabbinck: “Dat lijkt goed nieuws voor de bio-producenten, maar de bereidheid om meer te betalen uit zich niet automatisch in daadwerkelijk gedrag. Hiervoor hebben consumenten vaak nog een extra duwtje in de rug nodig. Dat kan bijvoorbeeld door bio-producten een betere plaats in de winkelrekken te geven”.   

Wetenschappelijke publicatie: Influence of organic labels on consumer’s flavor perception and emotional profiling: Comparison between a central location test and home-use-test. J. J. Schouteten, X. Gellynck, H. Slabbinck (2018). Food Research International, 116, 1000-1009.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten