De lithium-luchtbatterij zal voldoende energie kunnen opslaan voor auto’s, woningen en bedrijven. Dat stellen Braziliaanse onderzoekers.
De lithium-luchtbatterij, die met gewone lucht werkt en zich nog in een experimenteel stadium bevindt, zal in staat zijn voldoende energie te leveren voor auto’s, woningen en bedrijven. Dat stelt Rubens Maciel Filho, hoogleraar aan de School voor Chemische Ingenieurskunde van de Universiteit van Campinas (Unicamp).
Met zijn team voert hij metingen uit van chemische reacties die de energieopslag mogelijk maken. Dat doet hij met de synchrotron, een deeltjesversneller, in het onderzoekscentrum in Campinas, de enige deeltjesversneller in Latijns-Amerika overigens.
Gewone lucht
De metingen zijn nodig om het chemische proces goed te begrijpen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Zo zullen er nieuwe materialen ontwikkeld moeten worden “die ons in staat stellen om gewenste reacties te benutten en ongewenste te minimaliseren of te vermijden.”
De lithium-luchtbatterij, kortweg Li-air, maakt gebruik van gewone lucht. De batterij gaat een reactie aan met de zuurstof uit de omgeving en slaat zo extra energie op.
“Het is een duurzame manier om elektrische energie op te slaan. Als we hiermee vooruitgang boeken, zullen er talrijke ontlaad- en laadcycli mogelijk zijn”, zegt Maciel. “Het heeft een groot potentieel om in transport te gebruiken, zowel voor lichte als zware voertuigen. Het kan ook werken in stroomdistributienetwerken”, zegt de onderzoeker.
De lithium-luchtbatterij is de mogelijke vervanger van de huidige lithium-ionbatterij. Die technologie zal de enorme vraag naar elektrische energie de komende decennia wellicht niet aankunnen. Voor de massale opslag van zonne-energie zijn batterijen nodig die efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker zijn.