Opgroeien in het groen verlaagt kans op mentale problemen

Kinderen die opgroeien in een groenere omgeving hebben tot 55 procent minder kans om later in het leven mentale problemen te ontwikkelen. De Deense studie breekt een lans voor groenere steden.

Een steeds groter deel van de wereldbevolking leeft nu in steden, en de Wereldgezondsorganisatie (WHO) schat dat wereldwijd meer dan 450 miljoen mensen kampen met mentale problemen. Mogelijk is er een link tussen beide, stelt nieuw onderzoek van de Deense Universiteit van Aarhus.

Op basis van satellietgegevens tussen 1985 en 2013 brachten de onderzoekers de groene ruimte in kaart rond de huizen van bijna een miljoen Denen. Die vergeleken ze vervolgens met hun gezondheidsgegevens later in het leven.“Onze data zijn uniek”, zegt biowetenschapper Kristine Engemann, die de studie leidde. “We kregen de mogelijkheid om een enorme hoeveelheid data uit de Deense gegevensbanken te gebruiken over onder meer locatie en ziektebeelden, en die te vergelijken met satellietbeelden.”

Uit de studie, die vandaag (woensdag) verscheen in het Amerikaanse tijdschrift PNAS, blijkt dat kinderen die volop in het groen opgroeien tot 55 procent minder kans hebben om een mentaal probleem te ontwikkelen in het later leven, ook als de gegevens gecorrigeerd worden op andere factoren zoals sociaal-economische status en familiegeschiedenis.

De hele jeugd

Het was al bekend dat geluids- en luchtvervuiling en kansarmoede het risico op mentale problemen doen toenemen. Uit eerdere studies bleek ook al dat meer groen leidt tot een toename van betere sociale cohesie, meer fysieke activiteit en een betere cognitieve ontwikkeling bij kinderen.

“Met deze dataset konden we tonen dat het risico op een mentale stoornis afneemt naarmate je langer in een groene omgeving doorbrengt tussen de geboorte en de leeftijd van tien jaar”, zegt Engemann. “Voldoende groen tijdens de hele kindertijd is daarom extreem belangrijk.”

Groene en gezonde steden

Volgens de wetenschappers draagt hun studie bij aan het groeiende bewijs dat een groene omgeving belangrijker is voor de mentale gezondheid dan tot nog toe werd gedacht. Dat is belangrijk in de planning en inrichting van steden, zeggen ze, waar een steeds groter deel van de wereldbevolking leeft.

“Er moet in stadsplanning nog meer rekening gehouden worden met de link tussen mentale gezondheid en toegang tot groenruimte in je omgeving”, zegt Jens-Christian Svenning, hoogleraar Biowetenschappen en medeauteur van de studie. “Dat levert niet alleen gezondere steden op, maar ook een lagere kans op mentale problemen voor hun inwoners in de toekomst.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten