Mindfulness maakt studenten mentaal sterker

Mindfulnesstraining verbetert de geestelijke gezondheid van studenten, laat een Britse studie  zien.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol gingen na wat de effecten zijn van op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) op universiteitsstudenten.

Ze vroegen 57 studenten geneeskunde om deel te nemen aan een acht weken durend mindfulness-programma. Het ging om studenten die door hun huisarts of studieadviseur naar een mindfulnessgroep waren doorverwezen.

Na het programma gingen de onderzoekers via een enquête en interviews na wat de resultaten waren.

Meer onderzoek is nodig, zeggen de auteurs, maar volgens de eerste bevindingen heeft de training de studenten geholpen angst, overmatige bezorgdheid en negatieve denkpatronen te verminderen en de veerkracht te verbeteren. Ze voelden zich ook emotioneel beter.

Geconcentreerder

De studenten gaven onder meer aan dat ze geconcentreerder konden werken, dat ze hun werklast beter konden beheren en dat hun empathische en communicatievaardigheden verbeterd waren doordat ze hadden geleerd hun eigen gedachten en gevoelens op te merken.

Het mindfulnessprogramma bestond uit twee uur training per week met de verplichting om dagelijks ook 30 minuten thuis te oefenen. Tijdens de training leerden de deelnemers zich bewust te worden van stresstriggers en stresssymptomen en deden ze aan meditatie.

Uit recent onderzoek blijkt dat universiteitsstudenten meer risico lopen op geestelijke gezondheidsproblemen dan de rest van de bevolking.

De studie werd gepubliceerd in Education Research International.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten