Veelbelovend malariamedicijn maakt je bloed dodelijk voor muggen -door Julien Chongwang

Het geneesmiddel ivermectin reduceert de kans op een malariabesmetting bij jonge kinderen met een vijfde, als het herhaaldelijk wordt toegediend. Dat klinkt veelbelovend, al wijzen experts ook op de noodzaak van bijkomend onderzoek naar de veiligheid van het toedienen van een hoge dosis van het medicijn.

Experts zijn vol lof over een nieuwe studie die ontdekte dat herhaalde toediening van het geneesmiddel ivermectin malaria bij kinderen jonger dan vijf jaar, met twintig procent kan verminderen. Ze waarschuwen wel dat meer onderzoek naar eventuele risico’s nog nodig is.

De studie die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zegt dat het medicijn het bloed van de patiënt dodelijk maakt voor een prikkende mug. Het insect sterft nadat het dit bloed heeft opgezogen, en is dus niet meer in staat om andere mensen te besmetten.

Dodelijke ziekte

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er in 2017 wereldwijd nog 219 miljoen gevallen van malaria. Het uiteindelijke dodental was 435.000, meestal ging het om kinderen. In Afrika stierven in 2016 285.000 kinderen aan malaria nog voor ze hun vijfde verjaardag konden vieren.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Burkina Faso voerden analyses uit op bloedstalen van 2700 mensen waaronder 590 kinderen uit in totaal acht dorpen in Burkina Faso.

Tijdens het regenseizoen, als de overdracht van malaria het hoogst is, kregen alle inwoners van de acht dorpen een eenmalige dosis ivermectin, samen met een ontwormingsmiddel.

De inwoners van vier dorpen – de interventiegroep- kregen in totaal nog vijf opvolgdosissen van het geneesmiddel. Alle kinderen jonger dan vijf jaar werden om de twee weken getest op malaria.

Geen bijwerkingen

Malaria onder kinderen kwam een vijfde minder vaak voor bij de kinderen uit de interventiegroep, in vergelijking met de kinderen die slechts één dosis van het middel kregen. De onderzoekers konden ook “geen bijwerkingen van het medicijn” ontdekken.

Andrea Bosman van het malariaprogramma bij de WHO noemt de resultaten “erg bemoedigend”. Wel vindt ze dat verdere analyse noodzakelijk is.

De studie werd geleid door Brian Foy, professor aan het departement Microbiologie en Immunologie aan de Colorado State University. Hij werkte nauw samen met onderzoeksinstituten in Burkina Faso.

Hij vertelt dat op het einde van de jaren ’80 wetenschappers al ontdekten dat malaria “verrassend” gevoelig was voor lage dosissen ivermectin in het bloed van mensen die dit geneesmiddel gebruikten om bepaalde tropische ziekten te behandelen.

Volgens hem is het middel, dat in Afrika vooral bekend is onder de naam Mectizan, eigenlijk al breed verspreid en is het dus erg nuttig om verder te onderzoeken wat het ook voor de strijd tegen malaria kan betekenen.

Nieuwe methodologie

Volgens Chris Drakeley van de London School of Hygiene and Tropical Medicine is deze studie erg interessant omdat ze op een “nieuwe methodologie wijst om malaria te controleren en te elimineren”. Hij wijst evenwel ook op de relatief kleine schaal waarbij deze nieuwe aanpak – het herhaaldelijk toedienen van dosissen van het geneesmiddel- werd getest en roept dus op tot bijkomend onderzoek.

Ook Bosman benadrukt de “hoopvolle resultaten en het potentieel van dit geneesmiddel in het kader van de strijd tegen malaria” maar wijst ook op de afwezigheid van voldoende data die de veiligheid van een veelvuldig gebruik van dit geneesmiddel afdoende aantonen.

Oorspronkelijke bron: Scidev.net

A

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten