België kan klimaatdoelen halen met ambitieus energieplan

Als België zich houdt aan een ambitieus plan, dan kan het zijn klimaatdoelstellingen halen. Dat zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De weg naar die effectieve energietransitie ligt in handen van de regering, de burgers en de wetenschap samen, zeggen ze.

Volgens VUB-wetenschappers Willy Baeyens en Hubert Rahier tonen de cijfers duidelijk aan dat België de klimaatdoelstellingen wel degelijk kan halen en energieneutraal kan worden. Voorwaarde is wel dat er een duidelijk plan komt rond hoe België de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie kan maken.

Daarvoor is een overschakeling nodig naar hernieuwbare energie (uit zon en wind) maar ook moeten er vier belangrijke maatregelen worden genomen. Zo moet er minder energie geconsumeerd worden (o.a. door onze huizen voldoende te isoleren), moet ons gebruik van energie aangepast worden aan de beschikbaarheid ervan, moet er meer nagedacht worden over de opslag van energie en moet de capaciteit van internationaal elektriciteitstransport toenemen, eventueel zelfs intercontinentaal.

Afstappen van wegwerpeconomie

De studie toont aan dat het potentieel van hernieuwbare energie zeer groot is, maar dat de toepassing ervan niet eenvoudig is. Eerst moeten we daarom zelf zoveel mogelijk hernieuwbare energie produceren. De boodschap die de onderzoekers hebben voor alle burgers is om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, eventueel ook een zonneboiler.  

Verder is het essentieel dat we ook onze behoeften dienen te minimaliseren door onder andere af te stappen van de wegwerpeconomie.

Vraag en aanbod

Een belangrijk probleem bij hernieuwbare energie is dat de elektriciteitsproductie niet altijd overeenstemt met het moment dat we de elektriciteit nodig hebben. Zonne-energie wordt bijvoorbeeld tijdens de dag en vooral in de zomerperiode geproduceerd.

De korte termijnopslag kan gerealiseerd worden door batterijen, maar op langere termijn opslaan moet via chemische weg gebeuren, aldus de onderzoekers.

Technisch bestaat de mogelijkheid om overschotten van elektriciteit om te zetten in waterstof en verder in methaan en/of methanol. Deze producten, die via hernieuwbare energie verkregen zijn, kunnen dan later opnieuw zorgen voor elektriciteit. Om deze producten te bewaren, moet er nog in enorme opslagruimtes worden voorzien.

“Bij fossiele brandstoffen heeft de natuur dit voor ons gedaan, maar nu moeten we het zelf doen. Daarnaast zal er samengewerkt moeten worden om bijvoorbeeld warmteoverschotten nuttig te gebruiken en moet het internationale elektriciteitsnet uitgebreid worden. Met een doorwrocht plan met stevige maatregelen waaraan we met zijn allen werken, moet het lukken onze klimaatdoelstellingen te halen”, stellen Baeyens en Rahier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten