Eerstehulpkennis haal je voortaan gewoon uit je broekzak

Een schokkend cijfer: meer dan 80% van de Vlamingen biedt géén eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand. Investeren in zelfredzaamheid is dus letterlijk van levensbelang en daar helpt Rode Kruis-Vlaanderen graag aan mee met de lancering van een nieuwe, gratis ’app eerste hulp’.

Met de app die Rode Kruis-Vlaanderen vandaag lanceert heeft elke Vlaming vanaf nu de mogelijkheid om basis eerstehulpkennis letterlijk uit zijn broekzak te halen. Niet weten wat gedaan is dus eigenlijk niet langer een geldig excuus om iemand in nood níet te helpen. Het doel van de app is om meer mensen in staat te stellen eerste hulp te bieden bij een ongeval of in een noodsituatie en zo meer levens te redden. “Wie de gratis app op zijn telefoon of tablet heeft gedownload, is hiermee in staat om basishulp te bieden bij vaak voorkomende situaties”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Helpen en leren

De nieuwe app is er enerzijds voor wie nog nooit een opleiding volgde en niet weet wat hij moet doen bij een ongeval of noodsituatie. De app biedt op zo’n momenten instant de juiste informatie over de handeling die je moet toepassen. Anderzijds is de app ook een waardevolle aanvulling op de eestehulpopleidingen die Rode Kruis-Vlaanderen aanbiedt. Cursisten kunnen de app dus ook gebruiken als geheugensteuntje om zeker te zijn dat ze op de juiste manier handelen.

Daarnaast bevat de app nog een extra module waarmee je de basis van eerste hulp op je eigen tempo kan instuderen. De app vervangt de eerstehulpopleidingen van Rode Kruis-Vlaanderen niet, maar is wel ideaal voor wie tijdens een treinrit of op een ander vrij moment zijn of haar eerstehulpkennis wil bijschaven.

De app waarmee je ALTIJD kan helpen.

De app van Rode Kruis-Vlaanderen onderscheidt zich van andere soortgelijke apps die zich focussen op het redden van levens doordat alle soorten letsels en hun behandeling erin vervat zitten. De gebruiker van de app beschikt met andere woorden over een totaalpakket. Andere apps richten zich vaak tot één bepaalde aandoening, zoals bijvoorbeeld een hartaanval of het behandelen van een wonde. “Gelukkig bezwijkt er in onze buurt niet elke dag iemand aan een hartstilstand, maar de kans dat we iemand met zijn fiets zien vallen of in een andere niet-levensbedreigende situatie zien terechtkomen, is al veel groter. Zowel bij banale verwondingen, zoals een bloedneus of een schaafwonde, als bij ernstige ongevallen is het belangrijk om snel en correct te reageren en daar helpt de app eerste hulp vanaf nu bij”, legt Tassignon uit. “Bij ernstige verwondingen verwittig je eerst de hulpdiensten via het telefoonnummer 112, maar in afwachting van hun komst kan je wel al de eerste zorgen toedienen en zo de overlevingskansen van het slachtoffer verhogen met behulp van de gratis app die Rode Kruis-Vlaanderen vandaag lanceert.”

Vind een AED in je buurt

Naast eerstehulpkennis biedt de app ook een handig overzicht van waar je het dichtstbijzijnde AED-toestel vindt (deze functionaliteit is pas beschikbaar vanaf 15 april). Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld 5 à 10% van hen verleeft dit. Wordt een slachtoffer onmiddellijk gereanimeerd, en krijgt hij binnen de eerste 3 tot 5 minuten een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillator), dan stijgt de overlevingskans met 50 tot 70%. “Het is bij een hartstilstand van het grootste belang om zo snel mogelijk een AED-toestel te vinden. Daarom hebben we in onze app een kaartje geplaatst waarop je kan zien waar het dichtstbijzijnde toestel zich bevindt. Als je vooraf al eens kijkt waar er AED’s in jouw buurt zijn, kan je kostbare tijd winnen wanneer je het toestel effectief nodig hebt”, vertelt Tassignon.

Bijkomende info

De app ‘eerste hulp’ is beschikbaar in de app stores onder de naam ‘Eerste hulp – Rode Kruis’ (IFRC) en gratis te downloaden op je smartphone of tablet via www.rodekruis.be/app. Wie zich graag verder wil specialiseren in eerste hulp, kan terecht op www.rodekruis.be/opleidingen voor een overzicht van alle eerstehulpopleidingen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten