Biologisch bestrijdingsmiddel tegen legerrups ontdekt

Wetenschappers hebben een biologisch bestrijdingsmiddel ontdekt dat de opkomst van de legerrups sterk kan afremmen. Deze vraatzuchtige rups bedreigt volgens experts de voedselzekerheid van 200 miljoen mensen in Afrika.

Volgens de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) heeft de legerrups zich, sinds ze hier voor het eerst werd ontdekt in 2016, al verspreid over grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. Het insect heeft ondertussen al miljoenen hectare maïs en sorghum (een graansoort) verwoest.

Het biologische bestrijdingsmiddel heet Telenomus remus, een parasitoïde die zich als larf ontwikkelt in het lichaam van een ander insect, wat uiteindelijk tot de dood van de gastheer zal leiden. Dit is meteen ook wat een parasitoïde onderscheidt van een parasiet: bij de eerste zal de gastheer uiteindelijk aan de interactie sterven, bij een parasiet is dat niet het geval.

20 miljoen ton verwoest

Het inzetten van parasitoïden is als tactiek al eerder ingezet om de invasie van de legerrups in te dammen in de Amerika’s, zeggen experts.

Nu heeft een team internationale wetenschappers DNA-analyses en waarnemingen verricht en de aanwezigheid van T. remus kunnen bevestigen in Benin, Ivoorkust, Kenia, Niger en Zuid-Afrika. Dat hebben ze recent beschreven in een studie in het vakblad Insects.

“T. remus is een krachtig wapen om in te zetten tegen de legerrups, een plaag met het potentieel om tot 20,6 miljoen ton voedsel per jaar te vernietigen in 12 van de maïsproducerende landen in Afrika”, zegt Marc Kenis van het Centre for Agriculture and Bioscience International (CABI) en hoofdauteur van de studie.

Natuurlijke vijand

Volgens Kenis wordt momenteel vooral een beroep gedaan op dure breed-spectrum-insecticiden die erg belastend zijn voor de gezondheid en het milieu. Het inzetten van natuurlijke vijanden om een ziekteplaag tegen te gaan, een aanpak die biologische bestrijding wordt genoemd, is meer duurzaam en heeft geen negatieve impact op de menselijke gezondheid.

“Verschillende onderzoeksteams in Afrika zoeken natuurlijke vijanden voor de legerrups. Er wordt vooral gekeken naar parasitoïden”, zegt Kenis. “Onze ontdekking toont aan dat parasitoïden al aanwezig zijn in West-, Oost- en zuidelijk Afrika en kunnen worden ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel.”

Hij wijst er echter wel op dat biologische middelen een plaag nooit volledig kunnen uitroeien. “Ze verlagen de populatie en de impact tot een aanvaardbaar peil”, zegt hij. “We hopen dat de parasitoïden of andere biologische bestrijdingsmiddelen, het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen tegen de legerrups, sterk zullen verminderen.”

Nigeria

Zo verklaart Tony Wemton, directeur van de Agricultural Development and Advisory Services in Nigeria, bijvoorbeeld dat Nigeriaanse boeren in de strijd tegen de legerrups insecticiden inzetten waarvan is geweten dat ze schade kunnen veroorzaken bij de boeren en bij de eindgebruiker van hun producten.

Wemton hoopt dat de positieve resultaten ertoe zullen leiden dat subsidies worden vrijgemaakt om boeren te ondersteunen om biologische middelen tegen de rups in te zetten. Het team wetenschappers zegt dat verder onderzoek nodig is om te bekijken hoe Telenomus remus kan worden ingezet op het hele continent.

Bron: Scidev.net

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten