Afval van suikerriet (bagasse) kan veel duurzamere elektriciteit produceren dan fossiele brandstoffen. De Braziliaanse regering moet dat meenemen in haar energiebeleid, is de conclusie van een onderzoek naar de CO2-uitstoot van een ethanolfabriek.
De onderzoekers analyseerden twee processen voor het opwekken van elektriciteit in een ethanolfabriek in de stad Santa Rita, in de deelstaat Paraíba. Een proces gebruikte bagasse, het vezelachtige afval dat overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst, het andere dieselbrandstof.
Het doel van de studie was om de CO2-voetafdruk voor elk proces te bepalen en deze vervolgens te vergelijken met computerberekeningen.
8 suikerrietinstallaties
Ze stelden vast dat met bagasse de productie van 1 kilowattuur (kWh) energie een uitstoot van 0,227 kilogram CO2-equivalent opleverde. “Het gebruik van diesel voor de productie van 1 kilowattuur energie resulteerde in de uitstoot van 1,06 kilogram CO2-equivalent”, zegt Monica Carvalho.
Carvalho, onderzoeker van het Centrum voor Duurzame Energiealternatieven en de Federale Universiteit van Paraíba, is een van de auteurs van de studie die in het International Journal of Global Warming is gepubliceerd.
Paraíba is een van de belangrijkste staten voor suikerrietproductie in Brazilië. Er staan acht installaties voor suiker- en ethanolproductie. “De regio produceert een aanzienlijke hoeveelheid bagasse, die kan worden gebruikt om de productie van elektriciteit in de hele deelstaat te verbeteren”, zegt Carvalho.
Groot potentieel
De productie van bio-elektriciteit uit suikerrietbagasse is een geautomatiseerd proces en kan worden ingepast in de productielijnen van de suikerrietfabrieken, benadrukt Carvalho.
Volgens gegevens van het ministerie van Mijnen en Energie komt 42,9 procent van de energie die in Brazilië wordt geproduceerd, uit hernieuwbare bronnen; 17 procent daarvan komt uit suikerrietbiomassa.
“De studie bevestigt het grote potentieel om elektriciteit van bagasse produceren, op een veel duurzamere manier dan met de thermo-elektrische centrales die op petroleumderivaten draaien, en met een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot”, zegt agronoom Heitor Cantarella, onderzoeker bij het Landbouwkundig Instituut van Campinas.
Akkoord van Parijs
De studie wijst op de mogelijkheid om de Braziliaanse elektriciteitsmatrix te diversifiëren door gebruik te maken van een overvloedig aanwezige hulpbron, stelt Cantarella. “Dat moet door de regering in overweging worden genomen in het licht van de internationale verbintenissen die het land is aangegaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zoals in het Akkoord van Parijs.”
Momenteel wordt ethanol gebruikt als biobrandstof voor auto’s, maar als het wordt opgenomen in het energiebeleid van het land, kan het ook worden gebruikt om elektriciteit te genereren, zeggen de onderzoekers.
Biobrandstoffen
Met het Nationale Beleidsplan inzake Biobrandstoffen (RenovaBio), dat in maart 2018 is goedgekeurd, heeft Brazilië een belangrijke stap gezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het plan is het gevolg van aanpassingen in het beleid van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Die creëerde mechanismen die financiële activa genereren voor producenten van biobrandstoffen in verhouding tot het geproduceerde volume.
Volgens RenovaBio kunnen installaties die behalve ethanol ook suikerrietresten verbranden om elektriciteit op te wekken of biogas gebruiken om de diesel voor de machines te vervangen, meer kredieten krijgen dan installaties die geen gebruik maken van suikerrietresten.
Grootste suikerrietproducent
Brazilië is de grootste suikerrietproducent ter wereld, met 641 miljoen ton verwerkte suikerriet in de oogst van 2017 en 2018, en de op een na grootste producent van ethanol, met 27,9 miljard liter in dezelfde periode, zo blijkt uit cijfers van de Unie van de Suikerrietindustrie, dat de belangrijkste producenten van suiker, ethanol en bio-elektriciteit in het zuidoosten van Brazilië verenigt.
De brutowaarde van de Braziliaanse energieproductie uit suikerriet bedroeg meer dan 100 miljard dollar en genereerde een bruto binnenlands product (bbp) van ongeveer 43 miljard dollar (wat overeenkomt met bijna 2 procent van het Braziliaanse bbp).
Oorspronkelijke Bron: SciDev.net