Zesduizend kinderen herenigd met hun familie in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zijn nu al zesduizend kinderen herenigd met hun familie na soms jaren van afzondering door geweld in het land. Het is een mijlpaal voor het opsporings- en herenigingsprogramma in het land. 

Gisteren (donderdag) werd de zeventienjarige Nyandor samen met haar vier broers en zussen herenigd met haar ouders in Bentiu. De kinderen waren van hun ouders gescheiden geraakt tijdens een gewapende aanval in Bor in 2014. In de chaos waren de gezinsleden in verschillende richtingen gevlucht, en sindsdien hadden ze elkaar niet teruggezien.

Mijlpaal

Pas na intens opsporingswerk door de hulporganisatie Save the Children vond Nyandor haar familie terug. Ze is het zesduizendste kind dat via het programma haar familie terugvond, een mijlpaal voor de betrokken organisaties waaronder ook Unicef. 

“Het was een emotioneel moment voor iedereen”, zegt Arshad Malik, verantwoordelijke voor Save the Children International in Zuid-Soedan. “Er waren kreten, tranen en gezangen van blijdschap. Hun gezichtsuitdrukking zien na zoveel meegemaakt te hebben, vult ons met hoop. We zullen niet stoppen voor alle gescheiden kinderen terug thuis zijn.”

Bijna vijf jaar van conflict heeft meer dan vier miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Nog steeds zijn bijna achtduizend kinderen in Zuid-Soedan vermist of gescheiden geraakt van hun ouders. Zonder begeleiding zijn de kinderen vatbaarder voor geweld en misbruik. Daarom zijn de gezinsherenigingen van het grootste belang, zeggen de organisaties.

Vredesakkoord

Het vredesakkoord dat in september 2018 is ondertekend, maakte het voor vluchtelingen mogelijk om vanuit de buurlanden terug te keren naar Zuid-Soedan. Als de vrede standhoudt, kan het opsporings- en herenigingsprogramma een versnelling hoger schakelen.  

Toch blijft het een tergend traag proces, benadrukken de organisaties, mede door de vernielde infrastructuur en povere communicatie. Het programma is sterk afhankelijk van medewerkers die lange tochten afleggen en van deur tot deur gaan om kinderen en hun ouders op te sporen. 

“Maar ondanks die moeilijkheden kunnen we vrijwel elke week enkele kinderen terugbrengen naar waar ze horen: bij hun gezin”, zegt Mohamed Ag Ayoya, vertegenwoordiger van Unicef in Zuid-Soedan. “Om de rest van de kinderen weer thuis te krijgen, hebben we sterke partnerschappen nodig en steun van de internationale gemeenschap.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten