In Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen is de mogelijkheid om dementie te voorkomen veel groter dan in de ontwikkelde landen. In Latijns-Amerika valt zelfs de helft van de gevallen te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van University College of London (UCL).
Volgens een eerdere studie van de onderzoekers is 35 procent van de gevallen van dementie in de wereld te voorkomen. Het gaat om gevallen die worden toegeschreven aan risicofactoren die beïnvloedbaar zijn, bijvoorbeeld een gebrek aan onderwijs in de kindertijd, hypertensie, obesitas en gehoorverlies op middelbare leeftijd, en roken, depressie, lichamelijke inactiviteit, sociaal isolement en diabetes op oudere leeftijd.
Zeven landen
Om te weten of deze resultaten evengoed van toepassing zijn op ontwikkelde en ontwikkelingslanden namen de onderzoekers deze negen risicofactoren onder de loep in zeven ontwikkelingslanden in Latijns-Amerika en Azië: India, China, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Puerto Rico en Venezuela.
Ze ontdekten dat het preventiepotentieel in deze landen veel groter is dan in de rest van de wereld. In China valt 40 procent van de gevallen toe te schrijven aan beïnvloedbare risicofactoren, in India is dat 41 procent en in Latijns-Amerika zelfs 56 procent, staat in The Lancet Global Health.
Preventie cruciaal
Dementie is eigenlijk een groep van ziekten die cognitieve functies en intellectuele capaciteiten aantast, met Alzheimer als vaakst voorkomende ziekte. Dementie valt niet te genezen, daarom zijn preventiestrategieën cruciaal.
“Het verminderen van de prevalentie van deze factoren zou een grote impact hebben op de prevalentie van dementie”, zegt Naaheed Mukadam, onderzoeker op de afdeling psychiatrie van de UCL en hoofdauteur van de studie. “Het begin van dementie met enkele jaren uitstellen kan al een enorme impact hebben op de prevalentie van de ziekte. Het is daarom belangrijk om te focussen op het verminderen van deze risicofactoren.”
Veel kansen
In ontwikkelingslanden, waar het preventiebeleid van de overheid vandaag minder sterk is uitgebouwd, “liggen veel kansen om in te grijpen in het risico op dementie”, zegt Orestes Forlenza, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van São Paulo, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen.
“Als deze beïnvloedbare risicofactoren adequaat worden aangepakt in de loop van een mensenleven, daalt het gewicht van elk van die factoren in het risico op dementie, en dus in het aantal gevallen.”
Culturele aanpassing
De instrumenten om dementie vast te stellen moeten aangepast worden aan de cultuur van de ontwikkelingslanden, zegt Forlenza. “De meeste instrumenten die geheugen, aandacht, rede en taal evalueren, zijn ontwikkeld voor hoger opgeleide bevolkingsgroepen. Men moet ze aanpassen om zonder vooringenomenheid informatie te kunnen verzamelen bij personen met een lage opleiding.”
Als je bijvoorbeeld het geheugen van patiënten test met een vragenlijst over universele kennis die voor een geschoolde bevolking bestemd is, werkt dat mogelijk niet bij mensen die geen toegang hebben tot die informatie.
“Een ander aspect vormen de culturele aspecten. Zal de beschrijving van een depressie bij iemand die in Scandinavië woont dezelfde zijn als bij iemand die in het binnenland van China woont?”
Psychische stoornissen
Andere studies hebben ook gewezen op de impact van onbehandelde psychische stoornissen op dementie. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) schat dat gemiddeld bijna 7 van de 10 Latijns-Amerikanen met psychische stoornissen geen behandeling krijgen.
Ook daar tekent zich een kloof tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden af. In Noord-Amerika gaat het om 53,2 procent, in Latijns-Amerika om 74,7 procent. Rijke landen geven ook veel meer uit aan geestelijke gezondheidszorg, blijkt uit een andere PAHO-studie.
“Ondanks de beperkingen in de budgetten voor geestelijke gezondheidszorg in beide Amerika’s, is er nog veel ruimte voor een aanzienlijke verbetering” in de behandeling van deze ziekten, concludeert de studie, wat in de lijn ligt van wat het nieuwe UCL-onderzoek vaststelt.
Oorspronkelijk bron: SciDev.net