Grootschalige studie bevestigt: fitness helpt kanker voorkomen

Een Amerikaanse studie bij diverse groepen mensen toont aan dat wie regelmatig aan fitness doet, beter beschermd is tegen de ontwikkeling van long- en darmkanker.

Onderzoekers van de John Hopkins School of Medicine in Baltimore toonden niet alleen aan dat volwassen mannen en vrouwen die aan cardiofitness doen een lager risico lopen op de ontwikkeling van long- en darmkanker, uit hun analyses blijkt ook dat wie voor de diagnose al fitter was, meer kans maakt om de kanker te overleven.

De studie maakte gebruik van de medische gegevens van 49.143 patiënten tussen 40 en 70 jaar die intensief aan sport deden tussen 1991 en 2009.

Diverse bevolkingsgroepen

De studiegroep was samengesteld uit 46 procent vrouwen, 64 procent witte mensen, 29 procent zwarte mensen en 1 procent Latino’s. Volgens de onderzoekers was het voor het eerst dat een onderzoek zoveel gegevens van vrouwen en zwarten meenam in de resultaten.

“Onze studie is de eerste die op zo’n grote schaal diverse bevolkingsgroepen bekijkt in relatie tot fitness en de ontwikkeling van kanker”, zegt Catherine Handy Marshall, oncoloog aan de Johns Hopkins School of Medicine.

Volgens de American Cancer Society (ACS) is longkanker de grootste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, darmkanker staat op de derde plaats. Volgens de ACS zullen nog dit jaar 145.600 Amerikanen de diagnose van darmkanker krijgen. 52.020 mensen zullen er ook aan sterven.

Cardio

Volgens de onderzoekers is er “overtuigend bewijs” dat met name cardiofitness beschermt tegen kanker en alle vormen van hart- en vaatziekten.

De meest fitte mensen uit de onderzoeksgroep bleken tijdens de onderzoeksperiode 77 procent minder kans te hebben op de ontwikkeling van longkanker en 61 procent minder kans op darmkanker in vergelijking met de minst fitte.

In hun analyses pasten de onderzoekers de resultaten aan om de effecten te verwijderen die andere factoren zoals geslacht, ras, leeftijd, body mass index (BMI), diabetes en roken op de uitkomst van het onderzoek zouden kunnen hebben. In het geval van darmkanker pasten ze ook de resultaten aan voor het gebruik van aspirine en cholesterolverlagers.

Wat betreft het sterftecijfer bleek uit de studie dat de mensen uit de meest fitte groep die toch werden gediagnosticeerd met long- en darmkanker, respectievelijk 44 en 89 procent minder kans hadden om te sterven aan deze aandoening.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten