Schotland voert statiegeld in op drankverpakking

Schotland heeft een plan klaar om statiegeld in te voeren op blik, glas en PET-flessen. Per verpakking wordt 20 pence aangerekend en na het inleveren weer uitgekeerd. Hiermee wil de Schotse regering de hoeveelheid zwerfafval aanzienlijk terugdringen.

Volgens het plan moeten alle winkels, cafés en snackbars die drankjes verkopen, de verpakking nadien ook weer terugnemen en het statiegeld uitbetalen. Opgehaalde flessen en blikjes worden nadien gerecycleerd.

1,5 miljard drankverpakkingen

De organisatie Zero Waste Scotland heeft de overheid geadviseerd en heeft daarvoor ook gebruik gemaakt van buitenlandse expertise inzake afvalbeleid. Volgens de organisatie zullen met dit plan 1,5 miljard verpakkingen opnieuw ingeleverd worden.

“Er komt een enorm netwerk aan plaatsen waar je de flessen en blikjes kan terugbrengen”, zegt Jill Farrell, chief operating officer van Zero Waste Scotland. “De bedoeling is dat het even gemakkelijk wordt om een drankflesje terug te brengen, dan het was om het te kopen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten