Cementgigant Heidelberg gaat klimaatneutraal

Heidelberg, de vierde grootste cementproducent ter wereld, wil tegen 2050 klimaatneutraal worden. Het is een primeur in de sector, die met een bijzonder hoge klimaatafdruk kampt.

De cementsector is als bron van broeikasgassen minder bekend dan bijvoorbeeld transport, luchtvaart of landbouw, maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Cement is de derde meest energie-intensieve industriële sector ter wereld, goed voor maar liefst 7 procent van de totale menselijke CO2-uitstoot.

Primeur

De gedetailleerde plannen van HeidelbergCement zijn dan ook een primeur voor de sector. Het bedrijf, dat meer dan 58.000 mensen in zestig landen tewerkstelt, wil zijn productie in overeenstemming brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor moet de uitstoot per geproduceerde ton met 15 procent dalen tegen 2030. Ook de indirecte uitstoot, onder meer uit stroomverbruik, moet tegen dan met 65 procent naar beneden.

Om die doelen te bereiken gaat het bedrijf efficiënter omspringen met energie, het gebruik van alternatieve brandstoffen opdrijven en alternatieve materialen gebruiken. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de afvang en opslag van CO2.

Het plan is in detail uitgewerkt en goedgekeurd door het Science Based Targets initiative’s (SBTi), dat bedrijfsplannen toetst aan het klimaatakkoord van Parijs en de laatste wetenschappelijke inzichten.

2050

De maatregelen kaderen in de plannen van het bedrijf volledig CO2-neutraal te kunnen produceren. “Ons doel is CO2-neutraal beton te realiseren tegen 2050 ten laatste”, zegt Bernd Scheifele, voorzitter van de raad van bestuur. “In de komende jaren willen we daarvoor aanzienlijke stappen zetten, en deze goedkeuring door SBTi is een duidelijk bewijs van ons engagement.”

Ook We Mean Business, een coalitie van bedrijven die zich inzetten voor klimaatactie, noemt de plannen erg bemoedigend. “Het is een krachtig signaal dat er ook in de bouwsector een transitie plaatsvindt naar een klimaatneutrale toekomst”, stelt de coalitie. “Dat is cruciaal om de hele economie koolstofarm te maken, want beton is de meest gebruikte grondstof ter wereld, een van de moeilijkste om klimaatneutraal te maken en ook een van de snelst groeiende door de bevolkingsgroei en de verstedelijking.”

Volgens de coalitie werken nog veertien andere grote cementproducenten aan gelijkaardige plannen. Daarmee denken ze niet alleen aan het klimaat, maar komen ze ook tegemoet aan de groeiende vraag naar klimaatvriendelijke bouwmaterialen van projectontwikkelaars, stadsplanners en beleidsmakers.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten