België op 2de plaats Rainbow Index voor holebi-, transgender- en intersekserechten

België staat net als vorig jaar op de 2de plaats in de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe, de Europese belangenverdediger van holebi’s, transgender en intersekse personen. Die index evalueert wetgeving en beleid rond holebi-, transgender- en intersekserechten. Malta blijft met 90% de onbetwiste leider.

Intersekse

ILGA-Europe stipt aan dat België nog heel wat werk heeft op het vlak van rechten van intersekse personen, dat zijn personen die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn. “Net als seksuele oriëntatie moeten ‘geslachtskenmerken’ ook expliciet worden opgenomen in onze antidiscriminatiewetgeving”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Momenteel zijn intersekse personen die gediscrimineerd worden op het werk of op school afhankelijk van de interpretatie van de rechter.”

“Er moet ook een verbod komen op onnodige medische ingrepen op intersekse kinderen. Baby’s en kinderen opereren om hun lichaam meer in overeenstemming te brengen met dat van een jongen of meisje, zonder dat zij daartoe toestemming kunnen geven, is nefast voor de verdere ontwikkeling van het kind en bovendien een schending van de mensenrechten”, aldus Borghs.

Genderregistratie

ILGA-Europe kijkt ook uit naar de uitspraak van het grondwettelijk hof in de zaak rond de nieuwe transgenderwet. De huidige wet is een grote stap voorwaarts maar sluit non-binaire personen (mensen die zich niet thuis voelen in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’) nog steeds uit. “Je kan kiezen uit een M of V, een andere optie is er niet”, verklaart Borghs. “Dat is discriminatie van mensen op wie die M of V niet van toepassing is. We hopen dat het grondwettelijk hof ons daarin volgt.”

Haatmisdrijven

Holebifobe haatmisdrijven kunnen momenteel zwaarder bestraft worden omwille van de grote impact die ze hebben op heel de gemeenschap. Voor de meeste transfobe of interseksefobe haatmisdrijven gaat dat momenteel niet. ILGA-Europe en çavaria vragen dan ook een uitbreiding van de wetgeving.

IDAHOT / The Belgian Pride

De Rainbow Europe Index wordt elk jaar bekend gemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei. Om dezelfde reden vindt zaterdag The Belgian Pride plaats in Brussel. Met de slogan #AllforOne focust men dit jaar op intersectionaliteit of kruispuntdenken. Mensen bestaan uit veel meer lagen dan enkel hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Waar verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting elkaar snijden, spreken we van intersecties of kruispunten. De realiteit voor iemand die verschillende vormen van discriminatie ervaart, is dan ook complex en mogen we niet uit het oog verliezen.

Verkiezingsmemorandum çavaria

Een volledig overzicht van de eisen die çavaria voorlegt aan politici naar aanleiding van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen vind je hier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten