Naar school stappen of fietsen verkleint risico op overgewicht

Wie naar school stapt of fietst, loopt minder risico op overgewicht of obesitas. Dat stelden Britse onderzoekers vast.

Kinderen die regelmatig naar school lopen of fietsen, maken minder kans overgewicht of obesitas te ontwikkelen dan wie met de auto of het openbaar vervoer naar school gaat.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge stelden dat vast bij een analyse van de gegevens van ruim tweeduizend kinderen uit het basisonderwijs in Londen, melden ze in het tijdschrift BMC Public Health.

Van de kinderen, die uit heel Londen kwamen en uiteenlopende etnische en sociaaleconomische achtergronden hadden, waren vet- en spiermassa gemeten. Die gegevens legden de onderzoekers naast gegevens over het woonschoolverkeer en de sportactiviteiten van de kinderen.

Makkelijk te implementeren

Bijna de helft van de kinderen ging te voet of met de fiets naar school. Die bleken minder vetmassa te hebben. De onderzoekers kwamen tot een gelijkaardige conclusie voor kinderen die regelmatig aan sport deden.

“Onze bevindingen suggereren dat interventies die tot regelmatige sportbeoefening en vooral actief pendelen naar school aanzetten, veelbelovend kunnen zijn voor het bestrijden van obesitas bij kinderen”, zegt hoofdonderzoeker Lander Bosch. “Het is zo makkelijk te implementeren en maakt echt een groot verschil.”

De onderzoekers maakten geen gebruik van de BMI-score (body mass index), omdat die niet nauwkeurig genoeg meet. Bij BMI wordt bijvoorbeeld ook gezonde spiermassa meegerekend. Wie niet aan sport doet en minder spiermassa heeft, duikt zo niet op in de risicozone voor overgewicht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten