VUB lanceert participatiecampagne ‘Terug denken’ voor een betere samenleving

De Vrije Universiteit Brussel wil via onderwijs en onderzoek actief bijdragen aan een betere maatschappij. Om die missie kracht bij te zetten, stelt de universiteit in aanloop naar de verkiezingen haar nieuwe initiatief  “Terug Denken” voor. Onder deze noemer wil ze academici en (oud-)studenten via prikkelende expertenpodcasts en een online debatplatform engageren rond 10 brandend actuele problemen waar de politiek (nog) geen bevredigend antwoord op formuleerde.

Klimaat, vergrijzing, multiculturaliteit, robotica & AI, mobiliteit, politiek, humanisme, onderwijs, CSR en E-Health: dat zijn de 10 thema’s waarover de academici, studenten en alumni van de Vrije Universiteit Brussel zich over buigen. Voor elk van deze topics werd een podcast opgenomen waarin 2 VUB-experts, waaronder prof. Cathy Macharis (mobiliteit), prof. Bram Vanderborght (robotica) en prof. Sophie Withaeckx (multiculturaliteit), hun licht laten schijnen op vraagstukken als de impact van e-commerce op onze mobiliteit, de plaats van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg en de zin of onzin van migratiequota. Op het gloednieuwe online debatplatform VUB-Engage staan voor elk thema verschillende stellingen waarop men kan reageren, maar men krijgt ook de mogelijkheid om zelf een idee te lanceren.

Dennis Hermans, Hoofd Alumniwerking licht toe: “Luisteren en kennis opdoen is één zaak, maar het is voor ons als universiteit ook belangrijk dat de VUB-community zich actief engageert voor de samenleving, bijvoorbeeld door mee na te denken over de uitdagingen waarmee ons land geconfronteerd wordt. Burgers kunnen politici vaak niet bereiken en daar willen we met deze (burger)participatiecampagne ‘Terug denken’ graag iets aan doen. We richten ons in de eerste plaats tot onze eigen alumni, academici en studenten, die natuurlijk ook burgers zijn”.

Voedingsbodem voor onderzoek

Verder is het ook de bedoeling om de ideeën die op het online platform gepost worden te verzamelen en te gebruiken voor nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit en levensvatbare projectvoorstellen te schalen in samenwerking met experten in ondernemerschap.

Het VUB-netwerk zit vol unieke, eigenzinnige en geëngageerde denkers. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen” besluit rector Caroline Pauwels.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten