Tieners slapen meer en beter na extra lichaamsbeweging

Tieners slapen meer en efficiënter nadat ze extra lichaamsbeweging hebben gehad. Veel tieners halen niet de nodige acht tot tien uur slaap per nacht.

Per extra uur matige tot stevige lichamelijke activiteit vallen tieners 18 minuten eerder in slaap, stelden onderzoekers van de Amerikaanse Penn State-universiteit vast. De tieners sliepen ook 10 minuten langer en de slaapefficiëntie nam toe.

Ook het omgekeerde gold. Tieners die overdag minder lichaamsbeweging hadden dan gewoonlijk, sliepen later in, werden later wakker en hadden minder echte slaaptijd gehad. En wie later insliep en later opstond, was de volgende dag minder geneigd om voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Tien uur per nacht

“De adolescentie is een cruciale periode om voldoende slaap te krijgen, omdat slaap invloed kan hebben op de cognitieve en schoolprestaties, op stress en eetgedrag”, zegt onderzoeker Lindsay Master in Scientific Reports. “Ons onderzoek geeft aan dat het stimuleren van adolescenten om meer tijd te besteden aan trainen overdag de nachtrust kan bevorderen.”

Eerder onderzoek gaf al aan dat tieners acht tot tien uur slaap nodig hebben per nacht, maar dat de meeste tieners die acht uur niet halen.

Voor deze studie gebruikten de onderzoekers gegevens van 417 vijftienjarigen uit de VS. Die kregen een week lang sensoren om de polsen en heup om hun slaap- en fysieke activiteit te meten.

Ook computergebruik kan tot slaapproblemen bij tieners leiden. Een uur sociale media per dag leidt al tot slaapproblemen, stelden Canadese onderzoekers vorig jaar vast.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten