Grote meerderheid Europeanen wil wetgeving tegen ontbossing

Een grote meerderheid van alle Europeanen, 87 procent, wil dat consumentenproducten niet bijdragen aan ontbossing. Ze zijn ook voor wetgeving die dit garandeert. Dat blijkt uit een opiniepeiling van marktonderzoeksbureau YouGov.

De peiling in opdracht van het Environmental Investigation Agency, Greenpeace, Fern en het Wereldnatuurfonds is uitgevoerd in 25 Europese landen aan de vooravond van Biodiversiteitsdag (woensdag 22 mei).

Versnipperde aanpak

“Europeanen zijn hier heel duidelijk in”, zegt Hannah Mowat van Fern. “Ze begrijpen welke schadelijke gevolgen ontbossing heeft en willen niet medeplichtig zijn aan die tragedie.”

Uit de peiling bleek ook dat een meerderheid van de Europese burgers vindt dat hun regering (66 procent) en de Europese Unie (61 procent) te weinig doen om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan.

“Sommige landen, zoals Frankrijk en Nederland, ondernemen al actie tegen ontbossing. Maar een versnipperde aanpak werkt niet. Bedrijven kunnen de wetgeving van één Europees land eenvoudig omzeilen door in een ander land te opereren”, zegt Mowat. Ze pleit dan ook voor regelgeving op Europees niveau.

SDG’s

De Europese Commissie komt binnenkort met plannen die ontbossing moeten tegengaan. Het is vooralsnog onduidelijk of die plannen ook voorstellen voor nieuwe wetgeving zullen omvatten.

De EU heeft op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) beloofd zich in te zetten voor een einde aan de ontbossing voor 2020. Met name de productie van producten zoals rundvlees, palmolie, soja en cacao heeft grote impact op de bossen wereldwijd. De Europese Unie voert deze producten op grote schaal in.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten