Algerije en Argentinië malariavrij

Algerije en Argentinië zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel malariavrij verklaard. Die certificering volgt als de ziekte gedurende een periode van drie opeenvolgde jaren niet is overgedragen in een land.

Malaria wordt overgedragen door een beet van een geïnfecteerde mug. Het is een van de ziekten die wereldwijd veel dodelijke slachtoffers maakt. In 2017 raakten ongeveer 219 miljoen mensen geïnfecteerd en overleden 400.000 mensen aan ziekten gerelateerd aan malaria. Ongeveer 60 procent van de slachtoffers valt onder kinderen jonger dan vijf jaar.

Algerije is het tweede land in Afrika dat officieel malariavrij verklaard is, na Mauritius. Dat kreeg die certificering in 1973. Argentinië is het tweede land in de de regio Latijns-Amerika dat na een periode van ongeveer 45 jaar de certificering kreeg. Paraguay ging Argentinië voor in 2018.

38 landen

Wereldwijd zijn 38 landen en gebieden nu vrij verklaard van malaria.

Algerije en Argentinië kampten honderden jaren met de ziekte. In de afgelopen tien jaar werd de controle verbeterd, zodat nieuwe gevallen snel opgespoord en behandeld konden worden. Daartoe werd onder meer gratis diagnostiek en behandeling ingezet.

Een werkwijze die volgens WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus een voorbeeld kan zijn voor andere landen. “Dit succes kan dienen als model voor andere landen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan deze ziekte.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten