Hoop voor de olifant: stroperij in Afrika daalt

Sinds 2011 gaat de stroperij op olifanten in Afrika in dalende lijn, blijkt uit een analyse van het aantal gedode dieren dat werd ontdekt. Maar, waarschuwen de wetenschappers, de soort is nog steeds in gevaar.

Onderzoekers van de universiteiten van Freiburg en York analyseerden data van het MIKE-programma (Monitoring the Illegal Killing of Elephants), dat de vondsten van karkassen door parkwachters registreert.

Hun conclusies zijn hoopgevend voor het lot van de olifant: na een piek in 2011, toen 10 procent van de populatie werd gedood door stropers, daalde het percentage tot 4 procent in 2017.

Er zijn naar schatting zo’n 350.000 olifanten over in Afrika, en jaarlijks worden er nog steeds 10.000 tot 15.000 gedood voor hun ivoor. Ook bij die aantallen blijft de populatie in gevaar, benadrukken de onderzoekers.

“We zien een terugval in de stroperij, en dat is vanzelfsprekend positief nieuws”, zegt Colin Beale, bioloog aan de Universiteit van York. “Maar het is nog steeds meer dan wat we als duurzaam beschouwen, dus de populatie blijft achteruit gaan.”

Azië

De vraag naar ivoor in Azië blijft de belangrijkste factor. “De stroperij lijkt in de eerste plaats te reageren op de ivoorprijzen in Zuidoost-Azië”, zegt Beale. “We kunnen de strijd tegen de stroperij niet winnen zonder de vraag in die regio terug te dringen.”

Het is volgens het team onmogelijk om de impact van het verbod op ivoorhandel in China in 2017 in te schatten, omdat de prijzen eerder al begonnen te dalen en mogelijk een bredere trend in de Chinese economie reflecteren.

Levensomstandigheden

Terwijl in Azië de vraag verminderd moet worden, zijn ook op het terrein in Afrika verdere inspanningen nodig. “Dit is een positieve trend, maar we mogen dit niet zien als het einde van de stroperijcrisis”, zegt Severin Hauenstein van de Universiteit van Freiburg, die meewerkte aan het onderzoek.

Op het terrein in Afrika volstaan een strengere controle en acties op het terrein niet om de stroperij tegen te gaan. “We moeten ook de levensomstandigheden verbeteren van de mensen die samenleven met de olifanten in Afrika”, zegt Beale. “Dat is, samen met het terugdringen van de vraag in Azië, de grootste doelstelling om het overleven van de soort op lange termijn in Afrika kunnen garanderen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

2 reacties

  1. Dag Ine, ik kende deze Zuid-Afrikaanse krant niet. Ze lijkt wel betrouwbaar maar na een eerste lezing lijken ze me een wel erg negatieve insteek te hebben. En uiteraard gebeuren er ook negatieve dingen maar vaak zijn dat de uitzonderingen. En die uitzonderingen krijgen veel meer aandacht dan al die zaken die wel goed lopen. Hierdoor zou je foutief kunnen denken dat het niet goed gaat met onze wereld. En natuurlijk kan het altijd beter. Wij hopen door te focussen op het positieve dat mensen een positiever wereldbeeld zullen krijgen waardoor het nog beter zal gaan met onze wereld. 🙂 En als je zin hebt om daaraan mee te werken, laat zeker weten!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten