Politieke opvattingen van Vlamingen en Walen lijken meer op elkaar dan we denken

Vlamingen en Walen stemden voor verschillende partijen maar verschillen minder van mening over het beleid dat ze willen.

Bij de voorbije verkiezingen leek het duidelijker dan ooit: Vlamingen en Walen stemmen sterk verschillend. In Vlaanderen won vooral het radicaal-rechtse Vlaams Belang (+12.6%, Vlaamse verkiezingen) en ook Pvda (+2.8) en Groen (+1,4) gingen er lichtjes op vooruit. De drie traditionele partijen en de N-VA verloren terrein. In Wallonië gingen de drie traditionele partijen ook achteruit maar boekte de radicaal-linkse PTB (+7,9, Waalse verkiezingen) het meeste winst, op de voet gevolgd door Ecolo (+5,9). De kiezersstromen lijken dus in tegengestelde richting te evolueren, Vlaanderen en Wallonië drijven electoraal uit elkaar.

Maar, hoe zit het met de onderliggende politieke opvattingen aan beide zijden van de taalgrens? Is het zo dat Walen politiek links denken en Vlamingen rechts? Om daar antwoord op te bieden, heeft het RepResent consortium (UA, UCL, KULeuven, ULB, VUB) een online bevraging georganiseerd in de weken voor de stembusgang. Daarin kregen grote steekproeven van Vlaamse en Waalse kiezers een aantal vragen voorgelegd om zo hun opvattingen en de links-of rechtsheid ervan te meten.

Als je naar de partijen kijken waarvoor ze stemden op 26 mei, dan hebben Vlamingen en Walen een heel andere stem uitgebracht. Vlamingen stemden op rechtse partijen, Walen op linkse.

Wat hun politieke opvattingen betreft, zijn de verschillen veel kleiner. Walen plaatsen zichzelf politiek iets linkser dan Vlamingen. De politieke waarden die Vlamingen en Walen er op na houden, zijn sterk gelijkaardig. Sociaal-economisch zijn er geen consistente verschillen, sociaal-cultureel lijken de Vlamingen een beetje rechtser.

Qua concrete beleidsvoorkeuren zijn de Walen ook linkser. Sociaal-economisch zijn er kleine verschillen maar sociaal-cultureel zijn die opnieuw wat groter. Maar ook hier gaat het eerder om nuanceverschillen; in beide landsgedeelten bevindt de meerderheid zich in het overgrote deel van de gevallen aan dezelfde zijde. Vooral wat betreft concrete beleidsvoorstellen inzake migratie tonen de Vlamingen zich rechtser dan de Walen.

De publieke opinies in beide landsgedeelte spreken elkaar dus niet heel sterk tegen. Als er in het hele land een linkse meerderheid is voor een beleidsvoorstel, dan is die in Wallonië groter dan in Vlaanderen. Als er in het hele land een rechtse meerderheid is voor een beleidsvoorstel, dan is die in Vlaanderen groter dan in Wallonië.

De grootste verschillen treffen we aan als we kijken naar het belang dat burgers aan politieke thema’s schenken. Vlaanderen ligt wakker van migratie, Wallonië van werkgelegenheid.

Als Vlamingen en Walen gevraagd wordt hoe een bepaald probleem moet opgelost worden, dan antwoorden ze in grote mate hetzelfde. Als hen echter wordt gevraagd welke problemen eerst moet aangepakt worden dan lopen hun meningen sterk uiteen.

Wil je graag de volledige nota van de Universiteit Antwerpen lezen? Mail ons via info@www.goednieuws.be of contacteer ons via onze sociale media.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten