De Spaanse energiereus Ibedrola plant in het westen van het land de grootste energiecentrale in Europa. Het is een teken dat de zonnesector er na enkele moeilijke jaren weer sterk in de lift zit.
Ibredola onderhandelt momenteel met het ministerie van Leefmilieu over de bouw van de zonnecentrale “Francisco Pizzaro” in de westelijke regio Extramadura. Met een capaciteit van 590 megawatt wordt het de grootste in Europa.
De bouw is goed voor een investering 300 miljoen euro en tot duizend banen. Eens ze is opgestart moet de centrale jaarlijks 375.000 mensen van stroom voorzien.
Heropleving
De aankondiging is een teken dat de zonnesector weer sterk in de lift zit in Spanje, mede dankzij dalende kost en een gunstig politiek klimaat. Sinds Teresa Ribera een jaar geleden minister van Transitie werd, werkte ze aan klimaatwetgeving die de energiesector 100 procent hernieuwbaar moet maken tegen 2050.
In oktober vorig jaar schrapte ze al de zogenaamde “zonnetaks”, een onpopulaire taks op zonne-energie die particulieren en kleine ondernemingen trof. De overheid heeft ook beloofd elk jaar tussen 6000 en 7000 megawatt aan hernieuwbare energiecapaciteit te bouwen tot 2030.
Vertrouwen
“Het is duidelijk dat het beleid van Ribera investeerders meer vertrouwen heeft gegeven om hun schouders onder projecten zoals die van Ibedrola te zetten”, zegt Sergio de Otto, hoofd van de Renewables Foundation in gesprek met Climate Home News. Volgens de Otto dalen de kosten voor de bouw van hernieuwbare energiebronnen “spectaculair”.
“Vanuit ons perspectief is het nodig dat wij – burgers en bedrijven – de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050 aanvoeren. Maar we begrijpen ook de nood aan grootschalige zonnecentrales die door grote bedrijven gebouwd worden”, zegt hij. “We denken dat die installaties zullen samengaan met een enorme groei van kleinschalige productie van hernieuwbare energie. Het zijn complementaire modellen.”
Bron: Climate Home News