Designers en gebruikers bedenken samen kinderspullen uit overschotten

Kinderspullen kosten handenvol geld, maar worden vaak maar 3 à 6 maanden gebruikt. De meeste spullen zijn na gebruik nog in prima staat, toch stroomt slechts een derde door naar hergebruik. Gelukkig zijn er ontwerpers, makers en gebruikers die het anders willen…  Zo gaan designers en gebruikers samen bedenken hoe ze uit overschotten kinderspullen kunnen maken. Ze gaan dit doen op de ‘Leftover Hackaton’ van 19 juni in Antwerpen

Kinderspullen uit overschotten – inspirerende voorbeelden

Welke spullen voor kinderen kun je creëren met overschotten? De IT-wereld kent ‘hackatons’ met developers en designers die samen op een korte tijd tot innovatieve oplossingen komen voor design issues. Ook in andere domeinen duiken ‘design hacks’ op. Maar de Leftover Hackaton is de allereerste die innovatief design koppelt aan reststromen van materialen.

De Leftover Hackaton op 19 juni in Antwerpen zal deelnemers laten kennismaken met enkele prototypes zoals: een speeltipi uit gebruikt linnen, een co-sleeper uit overschotten multiplex en vilt, een speelgoedzak uit oude gordijnen, een gezinsplanner uit misprints (“afval” van de drukkerij), kindermeubilair uit oud verpakkingskarton.

Wie deelneemt mag ook zelf de handen uit de mouwen steken en nieuwe leftover design prototypes creëren. De organisatoren leggen de nodige tools klaar en verzamelen overschotten van textiel, hout, karton,… Journalisten zijn welkom om te kijken wat daaruit komt.

De toekomst is aan circulair ontwerpen

De initiatiefnemers gaan na de hackaton verder aan de slag met de prototypes. Ze zoeken uit of en hoe ze de spullen (sociaal) kunnen produceren, wat gebruikers ervan vinden, of er een markt voor bestaat. We houden je graag op de hoogte.

De Leftover Hackaton is een initiatief van Mic Mac Minuscule (geboortelijsten met tweedehandse, faire en geupcyclede spullen), Kabinet O (ontwerper-maker van doordacht speelgoed en maatwerk), KUNNIG (maatwerkbedrijf) en Netwerk Bewust Verbruiken (dat inspireert en activeert tot een duurzame levensstijl). Met steun van Vlaanderen Circulair.

De Leftover Hackaton maakt deel uit van een groter project, WASTE_FULL, dat drempels wegwerkt voor designers en startende/kleine ondernemers die circulaire producten/diensten voor kinderen en ouders op de particuliere markt brengen. WASTE_FULL zet onder meer in op learning-by-trying, prototyping en opschaalproductie voor (rest)materiaalstromen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten