Eerste Vlaamse patiënten krijgen onzichtbaar gehoorimplantaat

In UZ Leuven kregen onlangs de eerste patiënten een ‘onzichtbaar’ gehoorimplantaat. In tegenstelling tot de huidige gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid geplaatst. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hun meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.

Het nieuwe gehoorsysteem wordt volledig, inclusief microfoon en versterker, onder de huid van de schedel geplaatst. Vervolgens wordt het gekoppeld aan een geluidsomzetter in het middenoor. De implantatie is millimeterwerk. “Dit nieuwe systeem vraagt om complexe oorchirurgie”, zegt professor Nicolas Verhaert, neus-, keel- en oorarts in UZ Leuven. “Maar alle implantaties zijn zonder problemen verlopen.”

Dag en nacht horen

Het systeem is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die geen uitwendig gehoorsysteem kunnen krijgen. “Soms kunnen mensen om medische redenen, zoals een te smalle gehoorgang of te veel oorsmeerproductie, geen gewoon gehoortoestel krijgen”, licht professor Verhaert toe. “Daarnaast zijn er ook praktische redenen. Voor mensen die bijvoorbeeld veel in het stof werken of intensief sporten is een uitwendig systeem meestal niet handig.”

Een bijkomend voordeel is dat het systeem dag en nacht werkt, waardoor mensen bijvoorbeeld hun baby ’s nachts weer horen huilen. Dat het apparaat bovendien langs de buitenkant niet zichtbaar is, is mooi meegenomen.

Lichaamsgeluiden

Omdat de microfoon in het lichaam geïmplanteerd wordt, vangt het systeem ook lichaamsgeluiden op. Dat kan in het begin storend zijn, maar na een tijdje passen de hersenen zich aan en verdwijnen die geluiden naar de achtergrond. Een blijvend nadeel is dat dragers niet langer zomaar een MRI-scan kunnen ondergaan.

Alleen patiënten die nog voldoende geluid kunnen verwerken, kunnen geholpen worden met het onzichtbare implantaat. Mensen met heel ernstige vormen van gehoorverlies of doofheid, komen daarom niet in aanmerking. Voor de patiënten die wel in aanmerking komen, is het systeem in België voorlopig nog niet terugbetaald.

Over oorchirurgie in UZ Leuven

In UZ Leuven voert een ervaren team van oorchirurgen jaarlijks enkele honderden ingrepen uit om het gehoor te verbeteren. In een volledig nieuw gehoorcentrum op campus Gasthuisberg behandelt een multidisciplinair team matige tot zeer ernstige slechthorendheid en doofheid, zowel aangeboren als op latere leeftijd verworven.

Over gehoorproblemen

Gehoorproblemen hebben een grote impact op de levenskwaliteit en kunnen leiden tot angst, depressie en sociaal isolement. Mensen wachten gemiddeld zeven tot tien jaar om hulp te zoeken. Wereldwijd hebben ongeveer 466 miljoen mensen last van gehoorproblemen. In 2050 zullen dat er naar schatting 900 miljoen zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten