Over amper twintig jaar zullen vleesvervangers en vlees uit het lab goed zijn voor 60 procent van de totale vleesproductie in de wereld. Dat is de opvallende voorspelling van experten in een rapport van consultancybedrijf A.T. Kearney.
De vleesproductie zal wereldwijd blijven stijgen, stelt het rapport, onder meer door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen in grote delen van de wereld. Maar tegelijk groeit ook het bewustzijn rond de enorme impact van conventionele vleesproductie op milieu en klimaat. Er worden nu al meer gewassen geteeld om dieren te voederen dan er geteeld wordt voor mensen.
Sterke opmars
Daardoor zijn alternatieven zoals artificieel vlees en vleesvervangers aan een sterke opmars bezig.
“Met de voordelen van die alternatieven is het maar een kwestie van tijd voor ze een aanzienlijk marktaandeel veroveren”, stelt het rapport.
En dat marktaandeel zal volgens de experten bijzonder snel groeien: in 2040 zouden de alternatieven al 60 procent van de totale wereldwijde vleesproductie kunnen uitmaken. Een kwart van die productie zou door veganistische vleesvervangers worden ingenomen. Nu bestaan dergelijke alternatieven al in de varianten van bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods.
Fintech
De snelle opmars van de vleesalternatieven wordt mede mogelijk gemaakt door de razendsnelle ontwikkeling van biotechnologische processen. Maar er spelen nog meer factoren, zoals het feit dat veel van de startups gebaseerd zijn in de zogenaamde ‘fintech’-regio’s in Californië en Israël. Daar hebben ze makkelijk toegang tot technologie maar ook tot risicokapitaal.
Zo kregen de grootste producenten van vleesvervangers vorig jaar 900 miljoen dollar bijeen voor onderzoek. De sector voor artificieel geproduceerd vlees is met 50 miljoen dollar aan investeringen voorlopig nog kleiner, maar zal volgens A.T. Kearney in de volgende twee decennia de grootste worden. Kunstvlees zal tegen 2040 maar liefst 35 procent van de wereldwijde vleesproductie voor zijn rekening nemen, dankzij de gelijkenis met traditioneel vlees.
“De verschuiving naar flexitarische, vegetarische en veganistische levensstijlen is onmiskenbaar”, zegt Carsten Gerhardt van A.T. Kearney. “Veel consumenten bouwen hun vleesconsumptie af omdat ze zich meer bewust worden van de milieukost en dierenwelzijn. Voor passionele vleeseters betekent de opmars van artificieel vlees dat ze hetzelfde dieet kunnen houden, maar zonder de negatieve gevolgen voor het milieu en het dierenwelzijn.”