In 2040 komt 60 procent van ons vlees niet langer van dode dieren

Over amper twintig jaar zullen vleesvervangers en vlees uit het lab goed zijn voor 60 procent van de totale vleesproductie in de wereld. Dat is de opvallende voorspelling van experten in een rapport van consultancybedrijf A.T. Kearney. 

De vleesproductie zal wereldwijd blijven stijgen, stelt het rapport, onder meer door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen in grote delen van de wereld. Maar tegelijk groeit ook het bewustzijn rond de enorme impact van conventionele vleesproductie op milieu en klimaat. Er worden nu al meer gewassen geteeld om dieren te voederen dan er geteeld wordt voor mensen.

Sterke opmars 

Daardoor zijn alternatieven zoals artificieel vlees en vleesvervangers aan een sterke opmars bezig. 

“Met de voordelen van die alternatieven is het maar een kwestie van tijd voor ze een aanzienlijk marktaandeel veroveren”, stelt het rapport. 

En dat marktaandeel zal volgens de experten bijzonder snel groeien: in 2040 zouden de alternatieven al 60 procent van de totale wereldwijde vleesproductie kunnen uitmaken. Een kwart van die productie zou door veganistische vleesvervangers worden ingenomen. Nu bestaan dergelijke alternatieven al in de varianten van bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods. 

Fintech

De snelle opmars van de vleesalternatieven wordt mede mogelijk gemaakt door de razendsnelle ontwikkeling van biotechnologische processen. Maar er spelen nog meer factoren, zoals het feit dat veel van de startups gebaseerd zijn in de zogenaamde ‘fintech’-regio’s in Californië en Israël. Daar hebben ze makkelijk toegang tot technologie maar ook tot risicokapitaal. 

Zo kregen de grootste producenten van vleesvervangers vorig jaar 900 miljoen dollar bijeen voor onderzoek. De sector voor artificieel geproduceerd vlees is met 50 miljoen dollar aan investeringen voorlopig nog kleiner, maar zal volgens A.T. Kearney in de volgende twee decennia de grootste worden. Kunstvlees zal tegen 2040 maar liefst 35 procent van de wereldwijde vleesproductie voor zijn rekening nemen, dankzij de gelijkenis met traditioneel vlees.

“De verschuiving naar flexitarische, vegetarische en veganistische levensstijlen is onmiskenbaar”, zegt Carsten Gerhardt van A.T. Kearney. “Veel consumenten bouwen hun vleesconsumptie af omdat ze zich meer bewust worden van de milieukost en dierenwelzijn. Voor passionele vleeseters betekent de opmars van artificieel vlees dat ze hetzelfde dieet kunnen houden, maar zonder de negatieve gevolgen voor het milieu en het dierenwelzijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten