VUB-spin off “Fertiga” ontwikkelt baanbrekende techniek die kansen op zwangerschap via IVF-ICSI verdubbelt

Koppels die niet natuurlijk zwanger geraken, proberen vaak via in-vitrofertilisatie (IVF) hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Die behandeling is duur, belastend en lang niet altijd succesvol. Het team van VUB-wetenschappers achter de spin-off Fertiga is er nu in geslaagd om met de Corona Test een methode te ontwikkelen waarmee de kwaliteit van eicellen kan bepaald worden. Zo kunnen de beste eicellen geselecteerd worden, wat de kans op een succesvolle poging en baby aanzienlijk vergroten. Fertiga is sinds kort ook officieel een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel.

Bij de Corona Test worden in een laboratorium de zogenaamde “corona cellen” – dit zijn de cellen die zich aan de buitenkant van de weggenomen eicel bevinden – geanalyseerd. Je kan deze cellen vergelijken met de eischil. Deze cellen worden bij klassieke IVF-behandelingen weggegooid, maar geven eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel. Op die manier kunnen dokters bepalen welke eicellen de grootste kans op een zwangerschap bieden en dus bevrucht en teruggeplaatst moeten worden. Uit studies met meer dan 100 patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van deze test.

De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen laten invriezen: in eerste instantie kan bepaald worden hoeveel eitjes moeten bevroren worden, maar ook na ontdooiing kunnen via de test de meest kwalitatieve eicellen voor een ivf-poging geselecteerd worden.

“Het belangrijkste voordeel van deze test is dat het de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling aanzienlijk doet toenemen. Dat bespaart veel geld, tijd maar ook vooral menselijk leed want ook dat mag niet onderschat worden bij mensen met een kinderwens. Met deze test hopen we meer koppels toegang te geven tot fertiliteitsbehandelingen met minder pogingen. Ons motto is dan ook 1 poging, 1 kind.” vertelt prof. Smitz.

Onder de hoede

De VUB fertiliteits-onderzoeksgroep Follikel Biologie (FOBI) onder leiding van Prof. Dr. Johan Smitz ontwikkelde uitgebreide kennis en expertise op het gebied van genexpressie van de cellen rondom de eicel. Hij richtte in 2017 samen met ir. Elien Van Hecke  en prof. dr. André Rosenthal (ex- Roche Diagnostics) Fertiga op om de kennis en technologie rond eicelanalyse en later de Corona Test te ontwikkelen. In samenwerking met UZBrussel, het grootste Europese vruchtbaarheidscentrum, werd de test gevalideerd.

In januari 2019 werd de licentieovereenkomst ondertekend en werd Fertiga officieel een spin-off van de VUB.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten