Satellietbeelden succesvol tegen illegale mijnbouw in Ghana – door Gilbert Nakweya

De overheid van Ghana maakt gebruik van satellietbeelden om een plaag uit te roeien: illegale mijnbouw die bossen en akkers verwoest.

Jane Gyampo woont in het dorp Sejimari in het oosten van Ghana. In 2013 verhuurde ze haar grond voor vijf jaar aan een mijnbouwbedrijf. Het bracht haar een magere 700 dollar op en na het vertrek van de mijnwerkers was haar land onbruikbaar geworden.

“Toen ze weer vertrokken, zat mijn land vol diepe putten en alles was bezaaid met stenen”, zegt Gyampo. “Ik kon geen cassave en bananen aanplanten want de grond was in erg slechte staat.”

Satellietbeelden

Illegale mijnbouw is een ernstig probleem in Ghana, een land aan de westkust van Afrika. De praktijken hebben een negatieve impact op het milieu en tasten ook bossen en rivieren aan.

Daarom hebben de Ghanese autoriteiten een nieuwe oplossing bedacht om het probleem aan te pakken. Satellietbeelden worden sinds twee jaar ingezet om gegevens te verzamelen, naast de traditionele methodes, zoals de nationale telling.

Vicepresident Mahamudu Bawumia vertelt tijdens een ontmoeting met de pers dat de kleinschalige mijnbouw een bron van inkomsten is voor tal van gemeenschappen in het land. Maar veel van de mijnwerkers doen het werk illegaal, vooral in de meer afgelegen gebieden van Ghana. Volgens Bawumia is het “een uitdaging om dat te beteugelen.”

Onderzoek vanuit de lucht

In 2017 heeft de Ghanese overheid een interministerieel comité over illegale mijnbouw opgericht. Dit orgaan werd bevoegd om regelgeving op te stellen inzake mijnbouwactiviteiten. Verder kocht het land drones om satellietbeelden te maken die sites waar aan illegale mijnbouw wordt gedaan, kunnen aanduiden.

De data die afkomstig zijn van de drones worden naast de officiële overheidsgegevens gelegd van legale mijnbouwsites.

Bijkomend wordt er ook gekeken welke gebieden in aanmerking komen om te herbebossen.

Technologie

“Er is veel enthousiasme over het gebruik van alternatieve gegevensverzameling, zeker op vlak van landbouw en bosbeheer”, zegt Brian Killough, hoofd van het Committee on Earth Observation Satellites Systems Engineering Office bij de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration.

De oostelijke gebieden van Ghana waren onder meer zwaar getroffen door illegale mijnbouw. “Wij konden met satellietbeelden de mate waarin de vegetatie verwoest was, inschatten”, zegt Killough. “Deze informatie was nuttig om beslissingen te nemen in functie van heraanplant en herbebossing.”

“Sommige gebieden zijn zo ondoordringbaar dat enkel dit soort technologie ons kan helpen om er een goed zicht op te krijgen” zegt Michael Ali, directeur mijnbouw van Ghana’s Milieuagentschap.

Verplichte registratie

Felix Addo-Okyere, de directeur van het Milieuagentschap in de oostelijke regio van het land zegt dat de negatieve impact van illegale mijnbouw zo enorm was dat de regering in april 2017 gedwongen werd om elke vorm van kleinschalige mijnbouw te verbieden.

Het interministerieel comité besliste dat alle mijnbedrijven en individuele mijnwerkers, zich opnieuw moesten laten registreren om een werkvergunning te krijgen. Volgens Addo-Okyere waren er voor het verbod 600 legale mijnconcessies in zijn regio, en een onbekend aantal illegale sites. Nadat het verbod weer was opgeheven in februari, waren slechts 110 sites vrijgegeven om aan mijnbouw te kunnen doen.

“We hebben regels opgesteld die nageleefd moeten worden om een vergunning te kunnen krijgen of behouden”, zegt Addo-Okyere.

“Het belangrijkste is dat een potentiële mijnbouwer een duidelijk plan moet voorleggen over wat er gedaan zal worden tijdens en na de mijnbouw” zegt hij. “Illegale mijnbouw was zo aantrekkelijk geworden dat het zelfs mensen naar hier bracht uit Burkina Faso en Mali die het land binnenglipten op zoek naar goud.”

Vervolgd en gestraft

Volgens Addo-Okyere geraken ook de rivieren door de illegale mijnen vervuild met slib, waardoor de consumptie van water duurder wordt omdat het voorafgaand behandeld moet worden.

“Dat neemt mensen hun voedsel en hun levensonderhoud af”, zegt hij. “Maar sinds de introductie van satellietbeelden worden illegale mijnwerkers vaker vervolgd en gearresteerd.”

Bron: Scidev.net


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten