Meerderheid lidstaten steunt CO2-neutraal Europa in 2050

Duitsland, Griekenland en Slovenië voegen zich bij een groeiende groep EU-landen die ijveren voor een CO2-neutraal Europa in 2050. Daardoor groeit de kans op een formeel akkoord tijdens de EU-top eind deze week.

De Europese top op 20 en 21 juni draait vooral rond de invulling van Europese topfuncties. Maar er is ook hoop op de formele goedkeuring van een ambitieuze Europese klimaatdoelstelling tegen 2050, die Europa in lijn zou brengen met het klimaatakkoord van Parijs.

Concreet moet Europa daarvoor streven naar een klimaatneutrale economie in 2050. Maar verschillende Oost-Europese landen onder leiding van Polen vrezen voor de impact op hun economie. Tot voor kort kregen die landen daarbij ook steun van Duitsland, en een breed gedragen Europese doelstelling leek erg veraf.

Merkel

Maar in de laatste weken is heel wat veranderd. Eind mei liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel al verstaan dat ze mogelijk toch haar verzet zou opgeven. Merkel staat in eigen land onder toenemende druk om het klimaatbeleid op te schroeven en ziet in de peilingen de steun voor de Groenen toenemen.

Ook Italië – de twee na grootste economie in de eurozone – is inmiddels bijgedraaid, net als Griekenland en Slovenië. En deze week nog schaarden ook Bulgarije, Hongarije, Ierland en Slovakije zich achter de doelstelling. Daarmee is de coalitie, die aanvankelijk uit 8 landen bestond, gegroeid tot 22 landen die minstens mondeling hun steun aan de doelstelling hebben bevestigd.

De Britse overheid van haar kant deed dat niet, maar lanceerde vorige week wel een eigen doelstelling rond klimaatneutraliteit in 2050. Die staat los van de Europese onderhandelingen, maar maakt de kans natuurlijk klein dat Groot-Brittannië zich verzet tegen een gelijkaardige Europese doelstelling.

VN-top

Een formeel akkoord rond een ambitieuze Europese doelstelling zou een belangrijke stimulans zijn voor het groene imago van de EU in aanloop naar de internationale klimaattop in september. Daar wil VN-secretaris-generaal António Guterres opnieuw een internationaal momentum creëren in de strijd tegen de klimaatverandering.

In een brief aan Europees president Donald Tusk vorige maand drong Guterres nog expliciet aan op zo’n akkoord: “Ik zou de aankondiging van een strategische langetermijnvisie verwelkomen.” Guterres had deelnemers aan de top eerder al opgeroepen om te komen met “ambitieuze plannen in plaats van speeches”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten