Toon me je vrienden en ik zeg hoe gezond je bent

Een Fitbit-bandje om je pols geeft een beeld van hoe gezond je bent. Maar de Fitbit-gegevens van je vrienden en collega’s voorspellen nog veel beter hoe gezond jijzelf bent. Tot die vaststelling komen Amerikaanse onderzoekers.

Wat zegt de structuur van onze sociale netwerken over onze eigen fysieke en mentale gezondheid? Met die vraag gingen de onderzoekers van de Notre Dame-universiteit aan de slag.

Ze vroegen de deelnemers Fitbit-polsbandjes te dragen, die gegevens over onder meer het aantal stappen, slaap, hartslag en activiteitsniveau vastlegt. Daarnaast moesten ze ook zichzelf beoordelen over hun gevoelens van stress en geluk.

Voorspellen

De onderzoekers stelden vast dat gezondheidsgegevens van mensen in ons sociaal netwerk goed kunnen voorspellen hoe gezond we zelf zijn. De Fitibit-gegevens van onze vrienden voorspellen onze gezondheid zelfs beter dan onze eigen Fitbit-gegevens.

Alle Fitbit-gegevens werden geanalyseerd met behulp van machine learning. Daarbij werden de onderlinge relaties binnen het sociale netwerk minutieus in kaart gebracht. 

“We waren geïnteresseerd in de topologie van het sociale netwerk: wat voorspelt mijn positie binnen mijn sociale netwerk over mijn gezondheid en welzijn?”, zegt computerwetenschapper Nitesh Chawla, hoofdauteur van de studie.

Onvolledig beeld

Er bleek een sterke correlatie te zijn tussen socialenetwerkstructuren, hartslag, aantal stappen en activiteitsniveau.

“Deze studie zegt dat we zonder socialenetwerkinformatie een onvolledig beeld hebben van het welzijn van een individu”, zegt Chawla. “Om een volledige voorspelling te kunnen doen of om te kunnen afleiden of interventies nodig zijn, is het essentieel om ook naar de structurele kenmerken van het sociale netwerk te kijken.”

Als een werkgever zijn werknemers wil stimuleren hun gezondheid te verbeteren, volstaat het dus niet hen allemaal een Fitbit te geven, zegt Chawla. De werkgever moet hen ook aanmoedigen om hun ervaringen met elkaar te delen via een onlineplatform. 

De studie verscheen in het vaktijdschrift Plos One.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten