Wereldberoemde Nazcalijnen hebben iets meer van hun geheimen prijsgegeven

De wereldberoemde figuren en geometrische vormen die door pre-Incabeschavingen op zandvlaktes in Peru werden getekend, hebben iets meer van hun geheimen prijsgegeven. Japanse wetenschappers ontdekten dat de vogels allemaal exotische soorten zijn.

Door gebruik te maken van een nieuwe taxonomische indeling hebben Japanse ornitologen een nieuwe indeling gemaakt van de reusachtige figuren van vogels en andere dieren die meer dan tweeduizend jaar geleden werden getekend in het zand van de hoogvlakte van Peru, op 400 kilometer van hoofdstad Lima.

Werelderfgoed

Volgens de wetenschappers zijn de vogels exotisch voor de regio en misschien zou daar het antwoord liggen op het mysterie. Al eeuwen vragen onderzoekers zich immers af wat de betekenis is van deze afbeeldingen en waarom ze precies werden getekend.

De lijnen en geogliefen van Nazca en Palpa (kortweg de lijnen van Nazca) beslaan een gebied met een oppervlakte van ongeveer 450 vierkante kilometer. De meeste van deze tekeningen zijn zo groot dat ze het beste te zien zijn vanuit de lucht. De tekeningen zijn ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Meer uitgebreid onderzoek

Onderzoekers Masaki Eda van Hokkaido University, Takeshi Yamasaki van het Yamashina Instituut voor Ornithologie en Masato Sakai van de Universiteit vanYamagata in Japan bestudeerden zestien geogliefen van vogels, uit de meer dan tweeduizend tekeningen die de regio rijk is. “Tot nu toe zijn deze tekeningen geïdentificeerd op basis van enkele algemene indrukken of een paar morfologische eigenschappen in elke afbeelding” zegt Masaki Eda.

“Wij hebben de vormen en maten van de snavels, koppen, halzen, lichamen, vleugels, staarten en poten vergeleken met deze van moderne vogels in Peru.”

Aan de hand van deze nieuwe, meer uitgebreide aanpak kwamen de wetenschappers tot een nieuwe indeling. Zo is een eerder geïdentificeerde kolibrie nu als heremietlijster ingedeeld en een voorheen onbekende vogel benoemd tot pelikaan.

Exotische vogels

Hoewel de geïdentificeerde vogels in Peru voorkomen, leven ze niet op de plekken waar de tekeningen zijn gemaakt. Heremietlijsters leven bijvoorbeeld in de bossen op de oostelijke flanken van de Andes en in het noorden bij de grens met Ecuador. Pelikanen worden aangetroffen langs de kust.

“Het is mogelijk dat de mensen die de vogels hebben getekend pelikanen zagen tijdens het verzamelen van voedsel aan de kust”, zegt Eda. “Onze bevindingen tonen aan dat ze exotische vogels hebben getekend, en geen lokale vogels. Net dit kan een aanwijzing zijn waarom ze de tekeningen maakten.”

De reden waarom enkel exotische vogels werden afgebeeld in de geogliefen hangt volgens de onderzoekers immers nauw samen met het doel van het etsproces. De sleutel tot de verklaring hebben ze nog niet gevonden maar aan de hand van verder onderzoek van vogelfiguren – op onder meer aardewerk – hopen ze een stap dichter te komen bij de ontrafeling van het mysterie.

De studie werd gepubliceerd in Journal of Archaeological Science: Reports.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten