Neushoorns keren terug naar Afrika

Vijf zwarte neushoorns zijn vanuit Europese wildparken teruggekeerd naar Afrika. De dieren legden meer dan 6000 kilometer af in de grootste verhuizing van neushoorns ooit.

De enorme verhuizing is een unieke samenwerking tussen de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria, de Rwandese overheid en de ngo African Parks. Voor de dieren zelf is het hun eerste ervaring in Afrika: ze zijn stuk voor stuk geboren en grootgebracht in parken Europa.

De neushoorns – twee mannetje en drie vrouwtjes tussen twee en negen jaar oud – werden verzameld in parken in Groot-Brittannië, Denemarken en Tsjechië. Vanuit Praag namen ze het vliegtuig naar de Rwandese hoofdstad Kigali. De dieren waren maandenlang voorbereid op de vlucht om de stress zo laag mogelijk te houden.

Akagera

Vandaar worden ze verder per vrachtwagen vervoerd naar het Akagera-park in het oosten van het land. Daar leven al een twintigtal dieren die in 2017 vanuit Zuid-Afrika verhuisd werden. Na een aanpassingsperiode in een omheind deel van het park zullen ze vrijgelaten worden om de genetische diversiteit van de populatie te vergroten.

De zwarte neushoorn is ernstig bedreigd: er leven nog amper vijfduizend exemplaren in het wild. De situatie voor de oostelijke populatie is nog prangender: er leven nog maar duizend dieren in het wild, en hun lot blijft onzeker door de aanhoudende stroperij en de vraag naar hoorn in Aziatische landen.

Ideale bestemming

De savanne van Akagera is volgens Africa Parks de ideale bestemming voor de re-introductie van wilde dieren. Het park telde ooit meer dan vijftig zwarte neushoorns, maar de burgeroorlog en grootschalige stroperij deden de populatie verdwijnen. Sinds 2010 kent het park een echte heropleving dankzij de inspanningen tegen de stroperij en de re-introductie van belangrijke diersoorten waaronder leeuwen.

“De verhuizing van vijf neushoorns uit Europese dierentuigen zal het ecosysteem in Akagera verder versterken”, zegt Clare Akamanzi, hoofd van de Rwanda Development Board (RDB)

“Stroperij is zo goed als uitgeroeid in onze parken en we hebben er vertrouwen in dat deze dieren het bijzonder goed zullen doen in Akagera. Ze zijn een positieve bijdrage aan het park, waar toeristen nu de ‘big five’ kunnen zien.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten