Latijns-Amerika wil tegen 2030 30 miljoen hectare gedegradeerde grond hersteld hebben. Daarmee breidt de regio een eerder akkoord uit en voert ze de strijd tegen landdegradatie op.
De nieuwe overeenkomst werd deze maand in Buenos Aires bereikt tijdens de bijeenkomst van milieuministers en staatssecretarissen van zeventien Latijns-Amerikaanse landen in het kader van Initiatief 20×20. Dat is een Latijns-Amerikaans programma om 20 miljoen hectare gedegradeerde grond te herstellen tegen 2020, met openbare en particuliere investeerders; het werd in 2014 op de klimaattop in Lima gelanceerd.
Met de nieuwe doelstelling willen de landen “de duurzame economische ontwikkeling consolideren door de CO2-uitstoot te verminderen en de productiviteit van de landbouw te verhogen”, zo vermeldt de verklaring die aan het einde van de top werd verspreid.
105 projecten
Tot op heden zijn via Initiatief 20×20 105 projecten gerealiseerd, samen goed voor 17 miljoen hectare (al hersteld of nog in herstelling). Dat cijfer komt in de buurt van de 20 miljoen hectare die in 2014 als doelstelling was vastgelegd.
Projecten zijn onder meer het behoud van meer dan 6 miljoen hectare
Amazonegebied in de Peruaanse en Colombiaanse Andes, de vervanging van
Afrikaanse palmolie in Brazilië, en de herstelling van meer dan 500.000 hectare
wegen in Patagonië (Argentinië en Chili).
Het gaat om een investering van 1 miljard dollar. Nog eens eenzelfde bedrag is
toegezegd door publieke en private investeerders.
CO2-neutraal tegen 2050
Op de top in Buenos Aires kwamen de zeventien landen ook overeen om de Latijns-Amerikaanse economieën tegen 2050 CO2-neutraal te maken. De strijd tegen landdegradatie vormt het belangrijkste element van die strategie.
De landen vragen aan agentschappen, banken en verzekeraars die bij klimaatbeleid betrokken zijn, om deze herstelprocessen te financieren.
Beleggingsfondsen
“We willen vooral inheemse bossen herstellen”, zegt Diego Moreno, staatssecretaris voor Milieubeleid in Argentinië.
“We hebben overleg gepleegd met beleggingsfondsen die met instellingen willen samenwerken en milieuaspecten met productieve en sociale aspecten willen vermengen. We gaan ervoor zorgen dat beleggingsfondsen de landen kunnen binnenkomen en over juridische instrumenten beschikken om private investeringen te kanaliseren”, zegt Moreno, voormalig directeur van de Argentijnse milieuorganisatie Vida Silvestre.
Beter ontbossing stoppen
Voor Hernán Giardini, coördinator van de boscampagne van Greenpeace in Argentinië, Chili en Colombia, is het niet slecht om te herbebossen, maar de prioriteit moet zijn om de ontbossing te stoppen. Juist in Latijns-Amerika zijn de hoogste percentages ter wereld op het vlak van ontbossing te vinden.
“Er is enige vooruitgang geboekt, maar zonder beleid om de ontbossing te stoppen komt men er niet. De gevolgde bosindustriële lijn heeft niets te maken met het oorspronkelijke bos, omdat meestal voor exotische plantages (dennen en eucalyptus) wordt gekozen. De inheemse bossen verliezen ondertussen ook aan de veeteelt.”
Aangezien Initiatief 20×20 deel uitmaakt van de klimaatinspanningen van de regio, diende de bijeenkomst ook om de klimaatstrategieën van de landen te verfijnen met het oog op COP25, de klimaattop die in december in de Chileense hoofdstad Santiago plaatsvindt.
“We hebben overeenstemming bereikt tussen alle lidstaten om samen te werken en de standpunten te coördineren voor de volgende top over klimaatverandering”, zegt Walter Vergara, coördinator van het Initiatief 20×20.
Bron: SciDev.net