Risico op besmettelijke blindheid daalt spectaculair

Het aantal mensen dat risico loopt op trachoom, wereldwijd de belangrijkste oorzaak van besmettelijke blindheid, is gedaald van 1,5 miljard in 2002 tot ‘slechts’ 142 miljoen in 2019. Dat is een daling van 91 procent.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was gisteren bijzonder opgetogen om tijdens het 22e jaarlijkse congres over de Global Elimination of Trachoma by 2020 (GET2020), het goede nieuws te kunnen aankondigen.

Naast de daling van 91 procent wat betreft het risico, blijkt ook dat het aantal besmette mensen dat een operatie nodig heeft om blindheid te vermijden, gedaald is met 68 procent.

Levenskwaliteit

“Trachoom elimineren draagt bij aan de goede ooggezondheid en levenskwaliteit van de allerarmste mensen op aarde, en is daarom een enorme stap in de richting van het doel om universele gezondheid voor iedereen te bereiken”, zegt Mwelecele Ntuli Malecela, directeur van het departement Vergeten Tropische Ziektes bij de WHO.

“Het bevrijden van de wereld van deze pijnlijke, slopende ziekte is een gevolg van het veelvuldig toedienen van het antibioticum azithromycin. Dit werd mogelijk gemaakt door toegewijde geldschieters en partners, en de inspanningen van honderdduizenden in de frontlinie die zich onvermoeibaar inzetten voor de meest kwetsbare gemeenschappen.”

Chlamydia trachomatis

Trachoom is een infectueuze oogziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Ze wordt overgedragen door contact met geïnfecteerd vocht uit de neus en de ogen. Vooral jonge kinderen geven de ziekte op die manier, vaak ongemerkt, aan elkaar over. Ook vliegen die in contact komen met de neus of ogen van geïnfecteerde mensen kunnen trachoom overdragen op anderen.

Wereldwijd zijn 1,9 miljoen mensen blind of slechtziend door de ziekte, die endemisch is in 44 landen.

In 2018 werden 146.112 gevallen van beginnende blindheid behandeld. Wereldwijd kregen bijna 90 miljoen mensen antibiotica toegediend in 782 gebieden waar trachoom voorkomt.

Sinds 2011 hebben volgens de WHO acht landen trachoom kunnen elimineren als publiek gezondheidsprobleem nummer 1: Cambodja, Ghana, Iran, Laos, Mexico, Marokko, Nepal en Oman.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten