Bewezen: biolandbouw is beter voor de bijen

Een team onderzoekers van verschillende Franse instituten heeft voor het eerst kunnen aantonen hoe biologische landbouw ten goede komt van honingbijen in de buurt. Ze analyseerden daarvoor zes jaar aan data die verzameld werden via een uniek systeem rond 180 bijenkasten.

Bijen zijn bijzonder waardevol voor de mens, niet alleen omdat ze honing produceren maar vooral door hun rol als bestuivers van voedselgewassen, wilde bloemen en planten. Omdat ze zich enkel voeden met nectar en pollen hebben ze het moeilijk in regio’s met intensieve landbouw. Het tekort is vooral prangend in de maanden mei en juni, wanneer landbouwgewassen als koolzaad en zonnebloemen nog niet in bloei staan. 

Dat is in die maanden ook te zien aan de gezondheid van de kolonies, blijkt uit het onderzoek van de Franse instituten CNRS, INRA en de Universiteit van La Rochelle in het Journal of Applied Ecology. De wetenschappers verzamelden zes jaar lang gegevens over 180 bijenkasten in Frankrijk. Daaruit blijkt dat het verzamelen van pollen en de groei van de kolonies achteruitgaat in de maanden mei en juni.

Onkruid

Uit het onderzoek blijkt dat biologische landbouw die achteruitgang beperkt. Bijenkasten die gelegen zijn tussen biologische percelen produceren gemiddeld 37 procent meer broedkamers, 20 procent meer volwassen bijen en zelfs 53 procent meer honing. 

Volgens de onderzoekers is dat niet alleen te danken aan de lagere blootstelling aan pesticiden. Ook de ruimere keuze aan bloemen uit “spontane vegetatie” – onkruid in de volksmond – biedt de kolonies kostbare grondstoffen in de moeilijke maanden mei en juni.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten