Australiërs willen van Groot Barrièrerif staatsburger maken

In Australië is een campagne gelanceerd om van het Groot Barrièrerif een staatsburger te maken. In Nieuw-Zeeland is een gelijkaardige campagne al eens gelukt.

De campagne Citizen Reef wil dat het Groot Barrièrerif net zoals elke Australische staatsburger een aantal fundamentele rechten worden toegekend, vooral het recht op leven.

“Ondanks zijn enorme bijdrage aan Australië, wordt hem nog steeds het basisrecht van elke Australische burger ontzegd: het recht op leven”, zegt nieuwsorganisatie LADbible, die de campagne, een petitie, lanceerde op Change.org

Klimaatverandering

Het Groot-Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld, wordt bedreigd door de klimaatverandering. Door de opwarming van water verbleekt het koraal, wat enorme gevolgen heeft voor de visbestanden die van het rif afhangen.

Het Groot-Barrièrerif levert de Australische economie elk jaar 6,4 miljard dollar op en geeft 64.000 mensen werk, stelt LADBible.

Via de petitie hoopt ze de Australische regering te overtuigen. Bekende Australiërs als zwemkampioen Ian Thorpe en Stranger Things-acteur Dacre Montgomery zetten al hun handtekening.

Rivier in Nieuw-Zeeland

Zeven jaar geleden lukte een gelijkaardige campagne voor de Whanganui, een rivier in Nieuw-Zeeland. Die kreeg toen rechtspersoonlijkheid, en daarmee, net als een bedrijf, rechten en belangen.

De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, hadden dat afgedwongen na een van de langst lopende rechtszaken in het land.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten