Korte fysieke inspanning maakt ons al slimmer

Een korte fysieke inspanning volstaat al om onze hersenen beter te doen werken. Een wandeling van 4000 stappen zou al voldoende zijn.

Neurowetenschappers stelden bij muizen vast dat een korte fysieke inspanning een bepaald gen in de hersenen beter laat werken. Het gen doet de verbindingen (synapsen) tussen neuronen in de hippocampus toenemen, dat is het gebied in de hersenen dat met leren en geheugenfuncties heeft te maken.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat een korte fysieke inspanning ons al slimmer kan maken. Als voorbeelden van een korte fysieke inspanning geven ze een spontaan partijtje basketbal (geen wedstrijd), of een wandeling van 4000 stappen.

Specifieke voordeel

Uit eerder onderzoek bij mensen en dieren was al gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor de hersenen. Maar het was moeilijk om de voordelen van lichaamsbeweging voor hart, lever en spieren te onderscheiden van de specifieke voordelen voor de hersenen. Een gezond hart levert bijvoorbeeld zuurstof aan het hele lichaam, ook aan de hersenen.

“Het is niet dat we als neurowetenschappers niet in de voordelen voor het hart en de spieren zijn geïnteresseerd, maar we wilden weten wat het specifieke voordeel voor de hersenen is”, zegt coauteur Gary Westbrook van de Oregon Health & Science University (VS). Hij wijst er ook op dat vorige studies zich op langdurige lichaamsbeweging focusten. 

Rad

Ze lieten daarom muizen gedurende kortere periodes in een rad lopen – in twee uur tijd legden de dieren een paar kilometer af – en analyseerden in de neuronen de genen die tijdens de inspanning een verhoogde activiteit vertoonden.

Het gen Mtss1L trok hun aandacht. Dat gen codeert voor een eiwit dat het celmembraan doet buigen. Wanneer dit gen wordt geactiveerd door korte periodes van lichaamsweging, ziet men op de neuronen (zenuwcellen) kleine dendritische stekels ontstaan, de plaats waar zich synapsen vormen.

“De studie toont aan dat een acute fysieke inspanning volstaat om de hersenen ertoe aan te zetten om te leren”, concluderen de onderzoekers.

In een volgende fase willen ze de fysieke inspanning koppelen aan specifieke leertaken. Dat moet de impact van lichaamsbeweging op leren en geheugen verduidelijken.

Het onderzoek is gepubliceerd in het onlinetijdschrift eLife.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten