Na oncobrood nu ook Noors brood en pizza voor kankerpatiënten

Onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) ontwikkelden Oncobrood samen met Kom op Tegen Kanker en het Center for Gastrology in Leuven. Dit brood wordt voor kankerpatiënten individueel op smaak gebracht, zodat het hen beter smaakt en ze beter op gewicht blijven. De onderzoekers gaan nog een stap verder en zetten nu met pizza, tajines en Noors brood ‘smaakgestuurde’ voeding wereldwijd op de kaart.

“Wie een behandeling voor kanker ondergaat, verliest vaak tijdelijk of definitief zijn smaak”, vertelt onderzoekster Lobke Van den Wijngaert (expertisecentrum Zorgstroom KdG). ”Eten wordt voor tal van patiënten een hele opgave, en vaak gaan ze kleinere porties eten of slaan ze zelfs maaltijden over.”

De gevolgen voor de gezondheid zijn niet te overzien: “Patiënten verliezen gewicht, verzwakken, en worden soms depressief. Sommigen ervaren een metaalachtige smaak in de mond. Kortom, hun levenskwaliteit gaat achteruit. Het aangepaste oncobrood kan ertoe bijdragen dat kankerpatiënten opnieuw met smaak kunnen proeven en voldoende eten.”

Voor het oncobrood trekt het onderzoekersteam met een O-box, een box met allerlei smaakstaaltjes (honing, citroen, mosterd …), naar patiënten. Lobke Van den Wijngaert: “Ze proeven van de staaltjes en geven aan wat ze lekker vinden. Na deze test krijgen ze dan broodrecepten die de smaken die ze lekker vinden versterken. Zo wordt de voeding ‘smaakgestuurd’.”

De chefs en onderzoekers willen dit soort smaakgestuurde voeding nu internationaal op de kaart zetten. “Want smaakafwijkingen als gevolg van chemotherapie treffen patiënten in alle eetculturen. Het is dus belangrijk om internationaal op maat te werken en hiervoor oplossingen te ontwikkelen, wetenschappelijk onderbouwd en universeel toepasbaar.”

Om dit soort voeding internationaal te promoten hebben ze niet alleen een opleiding in smaakgestuurde voeding ontwikkeld voor koks, de chefs en onderzoekers zijn ook samenwerkingen aangegaan onder andere in Italië en Nederland. Lobke Van den Wijngaert trok naar Napels om pizza’s smaakgestuurd te maken en naar Rotterdam om een gelijkaardig experiment te doen met Marokkaans ovenbrood en tajines.

Ze kozen voor pizza en tajine omdat die gerechten zich ertoe lenen om met verschillende ingrediënten en smaken ‘op maat’ te kunnen werken. Nu breiden ze het aanbod nog verder uit en maakten ze met een Noorse chef een traditioneel brood uit het noordwesten van Noorwegen smaakgestuurd.

Ronald Takke is chef-kok en keukenmanager van het Glomstua Care Center in Molde (Noorwegen). Hij nam afgelopen jaar deel aan de Indian Summer Course voor chefs in Rome-Napels en was er getuige van het geslaagd experiment voor kankerpatiënten o.l.v. het Center for Gastrology Leuven.

Chef Takke volgde 4 opleidingsmodules tot chef gastro-engineering in ons land. Daar rijpte de gedachte om smaaksturing voor kankerpatiënten ook toe te passen op ‘Sunnmørsbrød’. Het bijzondere aan dit brood is dat het deeg onmiddellijk na het kneden wordt uitgerold en tot broden gevormd.

De Noorse chef wil smaaksturing uitrollen in Scandinavische ziekenhuizen. “Deze samenwerking toont aan dat niet alleen de opleiding maar ook de wetenschappelijke procedure van smaaksturing bij kankerpatiënten transnationaal en multicultureel kan toegepast worden”, aldus de chef.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten