Slim kruisen verlaagt methaanuitstoot koeien

Koeien kunnen zo gekruist worden dat ze minder methaan produceren via hun spijsvertering en dus minder schadelijk zijn voor het klimaat. Dat blijkt uit DNA-onderzoek in het vakblad Science Advances. 

Runderen hebben een bijzonder grote klimaatafdruk vanwege hun methaanuitstoot via boeren en winden. De veeteelt is zelfs verantwoordelijk voor 37 procent van de totale menselijke uitstoot van methaan, dat vele keren krachtiger is dan CO2.

Maar uit de nieuwe studie in Science Advances blijkt dat die methaanuitstoot sterk beïnvloed wordt door het DNA van individuele dieren. 

De Italiaanse, Israëlische en Amerikaanse onderzoekers analyseerden de maagsappen van duizend dieren en vergeleken die met hun voeder, methaanuitstoot, melkproductie en andere biochemische variabelen.

“We hebben aangetoond dat de hoeveelheid en de soorten methaanproducerende microben in de maag van de koe voor een groot deel bepaald wordt door de genen van de koe”, zegt John Williams van de University of Adelaide. “Dat betekent dat we kunnen selecteren op dieren die een minder grote kans hebben op een hoge methaanuitstoot.”

Win-win

De vraag is wel in hoeverre bij die selectie ook andere prioriteiten meespelen zoals melkkwaliteit, melkproductie en bestendigheid tegen ziekten. 

“We weten nu dat het mogelijk is om te selecteren op een lage methaanuitstoot”, zegt Williams. “De mate waarin daarmee rekening wordt gehouden, zal afhangen van de industrie of druk vanuit de maatschappij.”

Uit het onderzoek bleek ook een correlatie tussen de microbioom in de koeien en de efficiëntie van hun melkproductie. “We weten het nog niet zeker, maar als blijkt dat een lagere uitstoot ook gepaard gaat met een efficiëntere melkproductie – wat aannemelijk is gezien de energie die nodig is om methaan te produceren – dan kan er sprake zijn van een win-win situatie”, zegt Williams.

Voeder

Eerder onderzoek toonde al aan dat het voeder een invloed kan hebben op de methaanuitstoot, tot zo’n 30 procent. Het voedingssupplement 3-Nitrooxypropanol (3NOP) bijvoorbeeld, dat is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DSM, remt de ontwikkeling van methaangas tijdens de spijsvertering van koeien. 

“We wisten al dat een ander dieet de methaanuitstoot kan verlagen”, zegt Williams. “Maar de genetica heeft een veel grotere invloed. Op deze manier kunnen we koeien selecteren die permanent minder methaan uitstoten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten