Belgisch programma steunt digitale oplossingen voor klimaatslimme landbouw in Afrika

Het programma Wehubit van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel zal vijf digitale projecten voor klimaatslimme landbouw ondersteunen. In totaal wordt voor 1.748.630 euro aan subsidies toegekend in Benin, Burkina Faso, Mali, Niger, Senegal en Tanzania.

Wereldwijd staat de landbouw voor een drievoudige uitdaging: de productiviteit en inkomens duurzaam verhogen, minder broeikasgassen uitstoten en veerkrachtig inspelen op de klimaatverandering. Wehubit, opgestart in 2018, wil die uitdagingen aangaan. Het programma ondersteunt projecten die bestaande digitale oplossingen die hun nut eerder al hebben bewezen, verspreiden en uitrollen op een grotere schaal.

Van graas-app tot drone

Een van de projecten die een subsidie zullen krijgen is AfriScout, een mobiele applicatie die Masai-herders voorziet van bruikbare gegevens over graasmogelijkheden voor hun kuddes, waardoor het beheer van de droge gebieden in het noorden van Tanzania beter verloopt. Een ander project in Tanzania is Kilimo Trust dat kleine rijstboeren versterkt door digitale kennis- en informatiediensten op te schalen. Dat doet het samen met het Sustainable Rice Platform van het VN-Milieuprogramma (UNEP).

Verder zijn er nog digitale projecten van de Belgische afdeling van Dierenartsen Zonder Grenzen in Benin, Burkina Faso en Niger die erop gericht zijn om met IT-tools de veetrek van kuddes op vreedzame manier te laten verlopen tussen de graaslanden in het midden van de Sahel.

In Senegal focust Farm Radio International op drie radiozenders die populair zijn bij boeren en in Benin gebruikt TechnoServe drones om gegevens te verzamelen over percelen waar cashewnoten worden verbouwd. Steeds meer cashewnoten worden geproduceerd op land dat vroeger bebost was. De verzamelde gegevens zullen dienen om de gezondheid van de percelen te onderzoeken, en om de impact van de productie op de biodiversiteit en de andere gewassen te achterhalen.

Kracht van digitale tools

“Wij feliciteren onze nieuwe partners en wensen hen van harte welkom”, zegt Arnaud Leclercq, coördinator van Wehubit, in een reactie. “De vijf projecten werden geselecteerd uit meer dan 120 voorstellen via een zeer competitief selectieproces. Ze illustreren hoe we digitale tools op verschillende manieren kunnen inzetten om de veerkracht van de bevolking tegen de klimaatverandering te verbeteren.”

Wehubit beheert fondsen van publieke en private investeerders die digitale ontwikkelingsprojecten een steuntje in de rug willen geven. De subsidies worden toegekend aan non-profitorganisaties.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten