Drones houden neushoorns weg bij stropers

Met drones kun je neushoorns makkelijk van stropers weghouden, hebben onderzoekers vastgesteld. Het is vooral een goedkopere manier om stroperij te bestrijden.  

Onoordeelkundig gebruik van drones kan dieren energie doen verspillen doordat ze op de vlucht gaan of zelfs hun prooi laten lopen, bleek onlangs uit onderzoek. Maar dieren verjagen met drones kan ook positieve gevolgen hebben, toont een nieuwe studie. 

De strijd tegen stroperij is duur omdat er vaak gepatrouilleerd moet worden. Onderzoekers van de Universiteit van Brighton (Groot-Brittannië) testten daarom goedkope manieren uit om neushoorns bij stropers vandaan te houden.  

Zuid-Afrika 

In een reservaat in Zuid-Afrika stelden ze de dieren bloot aan verschillende geluiden, geuren en drones, en keken wat in de minuut daarna gebeurde. 

Drones en scherpe sirenegeluiden bleken de meest effectieve middelen te zijn om de neushoorns een bepaald gebied te doen verlaten.  

“We vonden de drones een veel effectiever middel om de bewegingen van de neushoorns te manipuleren dan de sirene, vooral door hun lange zendbereik en hun vermogen om neushoorns over lange afstanden te achtervolgen”, zegt hoofdonderzoeker Samuel Penny. 

Neushoorns hoeden 

“De manoeuvreerbaarheid van de drone maakt het ook mogelijk de bewegingen van de neushoorn preciezer te sturen, aangezien hij zijn positie kan aanpassen aan de veranderingen in de looprichting van de neushoorn. In wezen kan hij worden gebruikt om hen te hoeden.” 

Moeders en hun kalveren gingen al op de vlucht voor drones die zich op een hoogte van 100 meter bevonden. 

Drones kunnen dus worden gebruikt om neushoorns weg te houden van hotspots voor stroperij, bijvoorbeeld in de buurt van gebouwen en wegen tijdens nachten met volle maan, concluderen de onderzoekers in Proceedings of the Royal Society. 

Duizend neushoorns per jaar 

Voor de sirenegeluiden heb je luidsprekers nodig, wat het gebruik sterk beperkt. Niettemin kunnen de geluiden nuttig zijn op patrouillevoertuigen die in het reservaat rijden. 

Van 2013 tot 2017 werden jaarlijks meer dan duizend Afrikaanse neushoorns gedood door stropers. Vorig jaar daalde het aantal gedode neushoorns voor het eerst. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten