Eén dosis van het vaccin tegen het humaan papillomavirus volstaat al om baarmoederhalskanker te voorkomen. Dat kan het voor de Wereldgezondheidsorganisatie makkelijker maken om baarmoederhalskanker te elimineren.
Veel mensen raken met het humaan papillomavirus (HPV) besmet via seksuele activiteit. Dat virus kan uiteindelijk tot baarmoederhalskanker leiden.
Onderzoekers van de Australische VCS Foundation vroegen seksueel actieve vrouwen elke twee jaar een uitstrijkje binnen te brengen. Ze konden zo de gegevens van een kwart miljoen Australische vrouwen analyseren.
Vrouwen die drie doses van het vaccin hadden gekregen, het gebruikelijke aantal, bleken 41 procent minder risico te lopen dan niet-gevaccineerde vrouwen op celwijzigingen die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. Vrouwen die één of twee doses hadden gekregen, hadden respectievelijk 35 en 39 procent minder kans.
Dat geeft aan dat zelfs één dosis van het vaccin voldoende kan zijn om baarmoederhalskanker terug te dringen.
Ontwikkelingslanden
Dat is vooral voor ontwikkelingslanden een interessante ontwikkeling. Die hebben de minste toegang tot vaccins. Vaccinatie met één dosis is goedkoper en bovendien makkelijker te beheren.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is baarmoederhalskanker de op drie na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vorig jaar waren er 570.000 nieuwe gevallen. Ongeveer 90 procent van de sterfgevallen door baarmoederhalskanker vindt plaats in lage- en middeninkomenslanden.
Via het derde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG3) willen de VN tegen 2030 zoveel mogelijk mensen van een goede gezondheid verzekeren. Een van de vier grote pijlers daarbij is een verbeterde toegang tot gezondheidszorg, onder meer via betaalbare medicatie en vaccins voor ontwikkelingslanden die het meest getroffen worden door ziektes.