Zuid-Afrikaans toilet verbruikt maar halve liter water per spoelbeurt

Een jonge vrouw uit Zuid-Afrika heeft een toilet uitgevonden dat amper een halve liter water nodig heeft om te spoelen. Het kan van goudwaarde zijn in een regio met chronische waterschaarste.

Een klassiek toilet heeft minstens tien liter water per spoelbeurt nodig. Ook met een spaarknop verdwijnt er nog altijd minstens vijf liter door de afvoerleiding. Een continent als Afrika, waar niet meer dan 20 liter per persoon per dag beschikbaar is, kan zich die luxe niet veroorloven.

Loodgieters

De 25-jarige Monni Mokwena, die zelf opgroeide in een dorp zonder spoeltoilet, merkte als kantoormedewerker van een vastgoed- en onderhoudsbedrijf in Pretoria dat de waterrekeningen altijd zeer hoog waren en dat de toiletten daar deels voor verantwoordelijk waren.

Samen met enkele loodgieters ging ze in het weekend aan de slag om een nieuw toilet te ontwerpen. Ze zag dat het probleem bij de S-vormige buis aan de achterkant van het toilet zat. De S-vorm vermijdt dat de geur terugkeert in huis maar heeft veel water nodig om dat mogelijk te maken.

Het nieuwe toilet houdt aan de achterkant het water helemaal tegen, behalve wanneer het toilet wordt gespoeld. Daardoor is maar 400 milliliter water per spoelbeurt nodig.

Investeerders

Het toilet zit nog in de onderzoeksfase. Mokwena zoekt nu investeerders.

Ze won deze maand de regionale voorronde (van Johannesburg) van de nationale Pitch and Polish-wedstrijd, waarin jonge ondernemers hun idee kunnen voorstellen aan potentiële investeerders.

Met haar uitvinding hoopt ze vooral het verschil te maken op het platteland. Minstens 2,2 miljoen Zuid-Afrikanen beschikken niet over een spoeltoilet.

Kaapstad zonder water

Wereldwijd moeten 4,2 miljard mensen het zonder hygiënische toiletten stellen, bleek onlangs opnieuw uit een rapport van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie.

In Afrika ten zuiden van de Sahara heeft een kwart van de bevolking geen toegang tot een toilet en is het toilet bij 30 procent niet op een sanitair systeem aangesloten.

Water is schaars in de regio. Vorig jaar dreigde het Zuid-Afrikaanse Kaapstad als eerste metropool ter wereld helemaal zonder water te vallen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten