Wie als vijftiger en zestiger sociaal actief is, loopt minder later minder risico dement te worden. Dat blijkt uit langdurig onderzoek bij ruim tienduizend mensen.
Wie op zijn zestigste nog veel sociaal contact heeft, loopt later aanzienlijk minder risico op dementie. Uit een Brits onderzoek blijkt dat wie bijna dagelijks vrienden ziet, 12 procent minder kans heeft om dementie te ontwikkelen dan iemand die slechts om de paar maanden een of twee vrienden ziet.
Even sterke associaties tussen sociaal contact en dementie vonden de onderzoekers op de leeftijd van vijftig en zeventig jaar.
Ze spreken van “het meest robuuste bewijs tot nu toe dat sociaal contact eerder in het leven een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van dementie.”
10.000 mensen gevolgd
Dat er een verband is tussen sociaal contact en het risico op dementie, wisten we al. Maar dat verminderd sociaal contact sneller tot dementie leidt en niet andersom, daarover had men nog geen uitsluitsel. Door een grote groep mensen gedurende lange tijd te volgen heeft men dat nu wel.
De onderzoekers gebruikten gegevens uit de Whitehall II-studie, die 10.228 Britse ambtenaren zes keer interviewde tussen 1985 en 2013, onder meer over hun sociaal contact met vrienden en familieleden, hen vanaf 1997 ook aan cognitieve tests onderwierp en tot 2017 diagnoses van dementie bijhield.
Geheugen en taal oefenen
“We hebben geconstateerd dat sociaal contact op middelbare en latere leeftijd het risico op dementie lijkt te verlagen”, zegt hoofdauteur Andrew Sommerlad (University College London Psychiatry). “Deze bevinding kan bijdragen aan strategieën om het risico op het ontwikkelen van dementie te verminderen, en is een bijkomende reden om verbonden gemeenschappen te stimuleren en manieren te vinden om isolatie en eenzaamheid te verminderen.”
Volgens Sommerlad is een op de drie gevallen van dementie mogelijk te voorkomen.
Een mogelijke verklaring voor de link tussen sociaal contact en dementie is dat wie sociaal actief is cognitieve vaardigheden zoals geheugen en taal oefent. Meer tijd bij vrienden doorbrengen is ook goed voor het geestelijk welzijn en kan tot meer fysieke activiteit leiden.
De studie verscheen in Plos Medicine.
Eén reactie
Dementie is een niet-specifiek ziektesyndroom (set van symptomen) waarbij aangetaste gebieden van cognitie geheugen, aandacht, taal en probleemoplossing kunnen zijn. Hogere mentale functies worden eerst in het proces beïnvloed.