Vooral pure chocolade kan onze stemming beïnvloeden

Dat chocolade onze stemming gunstig beïnvloedt en mogelijk zelfs een depressie verlicht, was al bekend. Nu weten we ook dat vooral donkere chocolade dat doet.

Voor het eerst hebben onderzoekers het effect van verschillende types chocolade op onze stemming bekeken.

Uit gegevens van meer dan 13.000 volwassenen blijkt dat wie in een periode van 48 uur donkere, pure chocolade heeft gegeten, nadien 70 procent minder kans heeft op depressieve symptomen dan wie in die periode helemaal geen chocolade heeft gegeten.

Ze vonden geen verband tussen de consumptie van lichtere chocolade, bijvoorbeeld melkchocolade, en klinisch relevante depressieve symptomen.

Depressieve symptomen

Wel zagen ze dat wie het meest chocolade at, een kwart van de chocoladeconsumenten, eveneens minder vaak depressieve symptomen meldde. Die grote chocoladeconsumenten aten zowel donkere als lichtere chocolade.

De onderzoekers van University College London (UCL) concluderen in Depression and Anxiety dat het eten van donkere chocolade de stemming positief kan beïnvloeden en depressieve symptomen kan verlichten.

Hoofdauteur Sarah Jackson van het Instituut voor Epidemiologie van UCL benadrukt dat verder onderzoek nodig is “om de richting van het oorzakelijk verband te verduidelijken: het kan zijn dat depressie ervoor zorgt dat mensen hun interesse in het eten van chocolade verliezen, of er kunnen andere factoren zijn waardoor mensen minder kans hebben om pure chocolade te eten en depressief te zijn.”

13.626 volwassenen

Ze werkten samen met de Canadese collega’s van de Universiteit van Calgary en Alberta Health Services Canada. Ze analyseerden gegevens van 13.626 volwassenen van de US National Health and Nutrition Examination Survey. Die databank bevat gegevens over zowel chocoladeconsumptie als depressieve symptomen.

Ze keken ook naar andere mogelijke factoren, zoals lengte, gewicht, burgerlijke staat, etniciteit, opleiding, gezinsinkomen, lichamelijke activiteit, roken en chronische gezondheidsproblemen. Na die allemaal in kaart te hebben gebracht, bleek het verband tussen donkere chocolade en depressiviteit nog altijd groot.

Cannabis

Chocolade bevat een aantal psychoactieve ingrediënten die een gevoel van euforie veroorzaken dat vergelijkbaar is met dat van cannabinoïde, dat in cannabis wordt gevonden. Hij bevat ook fenylethylamine, een stof die belangrijk wordt geacht voor het reguleren van de gemoedstoestand van mensen.

Donkere chocolade blijkt hogere concentraties flavonoïden te bevatten, antioxiderende chemicaliën waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de hersenen afremmen die een rol spelen bij het ontstaan ​​van depressie.

300 miljoen mensen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie treft depressie meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd.

Vorige maand stelde een nieuw Europees rapport dat de geestelijke gezondheid onder de 72 miljoen Europese jongeren “bijzonder zorgwekkend is”. Maar liefst 14 procent van de 18 tot 24-jarigen loopt risico op een depressie. Meisjes hebben meer kans dan jongens op depressieve klachten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten