Mexico bindt strijd aan met enorme voedselverspilling

In Mexico wordt jaarlijks minstens 20 miljoen ton voeding verspild, goed voor 2,5 procent van het bbp van het land. Tegelijk zijn 24 miljoen Mexicanen niet zeker of ze elke dag voldoende zullen eten. De overheid heeft een strategie tegen voedselverlies en verspilling klaar.

De Mexicaanse regering heeft samen met de Britse duurzaamheidsorganisatie WRAP en de Wereldbank de gegevens over voedselverlies en -verspilling in Mexico voor het eerst samengebracht. Dit heeft geleid tot een onlangs gepubliceerd rapport waarin ook een nationale strategie staat beschreven tegen voedselverspilling in het land.

24 miljoen mensen voedselonzeker

Het rapport suggereert dat jaarlijks ongeveer 20 miljoen ton voedsel verloren gaat of verspild wordt van boerderij tot detailhandel. Het gaat volgens de studie zelfs om een “conservatieve schatting”.

Het verloren voedsel vertegenwoordigt meer dan 35 procent van het totale voedsel dat in Mexico wordt geproduceerd, en is in Amerikaanse dollars 25 miljard waard, 2,5 procent van het bbp van het land. Tegelijkertijd zijn 24 miljoen Mexicanen voedselonzeker en leven er 9 miljoen in extreme armoede.

Steun

Om de anti-verspillingsstrategie te kunnen uitvoeren heeft de organisatie Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 (P4G) een duwtje in de rug gegeven door WRAP steungeld ter waarde van 100.000 dollar te schenken.

Concreet zullen WRAP, Walmart Mexico en de World Business Council for Sustainable Development organisaties uit de hele voedselvoorzieningsketen samenbrengen met de Mexicaanse regering om voedselverlies en -verspilling te meten en te verminderen, en een oplossing te vinden voor overtollige producten door ze te verkopen of te doneren aan mensen in nood.

P4G is een internationaal forum dat publiek-private samenwerkingsverbanden ontwikkelt om de vooruitgang van de VN-duurzaamheidsdoelen (SDGs) te versnellen.

De financiering in Mexico was een van de dertien publiek-private partnerschappen die van P4G startfinanciering ontvingen voor projecten rond vijf SDGs: voedsel en landbouw, water, energie, steden en circulaire economie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten